Невидљиви људи

Радио „Слободна Југославија" из Букурешта јавља...

Гост емисије Невидљиви људи је Милан Петровић, новинар, уредник програма на српскохрватском језику и генерални секретар радио-станице револуционарних емиграната „Слободна Југославија", која је деловала из Букурешта од 1949. до 1954. године и емитовала програме под покровитељством Совјетског Савеза, као део велике пропагандне машине покренуте у Источном блоку против Јосипа Броза и Титове Југославије, после релолуције Информбироа 1948.

Милан Петровић оживеће сећања на ноћ када је, бежећи од политичких прогона, препливао Дунав и пребегао у Румунију, на екстериторијалне пропагандне канале, међу којима су и лист „Под заставом интернационализма" и Радио „Слободна Југославија" у којима је радио, на анегдоте из педесетих година прошлог века и дубоко конспиративни рад ове радио-станице. Новинар и документариста Драгослав Симић, уз Милана Петровића коаутор књиге „Дражесни КГБ, јави се", помоћи ће нам у реконструкцији ове приче.

У „Кутији за памћење" емитујемо разговоре Милоша Јевтића са писцем Александром Вучом, генералним секретаром Савеза књижевника Југославије у време покретања Београдског сајма књига. Александар Вучо говорио је пре 40 година у емисији Гост Другог програма о надреализму, књижевним приликама у међуратном добу, својим поетским и романсијерским (дис)континуитетима...

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво