Ризница

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији

Поводом актуелне изложбе у галерији САНУ (27. 9. - 12. 11.) "Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост", а која се реализује у сарадњи са Народним музејом у Београду и Музејом Српске православне цркве, гости данашње Ризнице су аутори ове мултимедијалне изложбе: дописни члан САНУ проф. др Миодраг Марковић и проф. др Драган Војводић.

Прва целина изложбе има првенствени задатак да одабраним оригиналним делима и различитим репродукцијама представи особен културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа на Косову и Метохији од XII до XX века, произашао из ширих развојних токова наше старе уметности, као одговор на потребе државе и цркве.

Друга изложбена целина намењена је указивању на сталну угроженост и уништавање тог наслеђа, управо због његове јасне идентитетске одређености као нарочитог квалитета. Изложба и документовано представља дугу историју уништавања.

Aутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Насловна страна: проф. др Драган Војводић и дописни члан САНУ проф. др Миодраг Марковић, гости Ризнице 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво