Спорови у култури

О норми и закону у књижевности

Да ли смо у постмодерном времену изашли из подручја норме? Да ли је и колико норма била продуктивна? Како закон упада у поље књижевности? Ово су само нека од питања, која је на 12. Међународном новосадском књижевном фестивалу у оквиру Симпозијума посвећеном норми и закону у књижевности поставио уметнички директор фестивала Јован Зивлак. Своја тумачења, дали су и следећи учесници: Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Бојан Јовановић, Срђан Дамњановић и Дамир Смиљанић.

И док с једне стране имамо примере поштовања обрасца у књижевности, с друге - сусрећемо се са деконструкцијом и подривањем система, поретка књижевног дела. Када је реч o употреби традиционалног, да ли се норма на том пољу исказује и потврђује. Однос закона и књижевности је протумачио и Драган Проле, дајући поредбени пример на основу књига Злочин и казна, Ф.M. Достојевског и Процеса, Ф. Кафке. Ова тема мало је досад обрађивана и може бити подстицајна за тумачења у правној струци.

Гости ауторке и уреднице Мелихе Правдић су проф. Филолошког факултета у Београду Александар Јерков, проф. Филозофског факултета у Новом Саду Владимир Гвозден и Славица Граховац, песникиља и адвокат.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво