Хипократија

Тема емисије: Типизација ткива - предуслов за све трансплантације.

Гошћа емисије је приматријус др Зорана Андрић, специјалиста трансфузиологиоје и начелник одељења за типизацију ткива, Института за трансфузиологију Србије.

Да би се извела трансплантација органа, ткива или матичних ћелија, најважнији услов је подударност ткива даваоца с ткивом примаоца. Ово у неку руку подсећа на подударност крви давалаца и прималаца, што се процењује преко подударности типова крвних група, тј. система АБО.
Подарност типова ткива процењује се на основу леукоцитних антигена, тј. специфичних протеина на површини леукоцита давалаца и приомалаца ткива. Ти антигени су означени као HLA, што је скраћеница од хјуман, тј. људски, леукоцитни антиген.
Половина наших HLA наслеђујемо од оца, а половину од мајке. Сваки наш брат или сестра има 25% тј. 1:4 изгледа да му је HLA идентичан нашем. Због тога 70%, тј. 7 од 10 пацијената којима је потребна транасплантација, на пример матичних ћелија, НЕМАЈУ одговарајућег донора у својој породици. За њих се тражи помоћ преко регистра добровољних донора, који имају одговарајући HLO.

О начину типизације ткива, регистрима добровољних давалаца матичних ћелија и другим занимљивим и узбудљивим детаљима, говориће наша гошћа др Зорана Андрић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Емисија je емитована 4. маја 2017.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво