Ризница

Виминацијум

Овогодишњи добитник признања "Стефан Првовенчани" за изузетан допринос српској култури, на 24. Рашким духовним свечаностима, др Миомир Кораћ, научни саветник, директор Археолошког инситута у Београду, руководилац пројекта Виминацијум - римски град и легијски војни логор код Костолца, гост је овонедељне Ризнице.

Виминацијум је археолошко налазиште у близини Старог Костолца, 12 километара од Пожаревца. Римски војни логор и град, настао је у I веку и трајао је до почетка VII века. Био је један од најзначајнијих легијских логора на Дунаву, а извесно време и главни град римске провинције Горње Мезије, која је обухватала највећи део Србије, северну Македонију и део северозападне Бугарске, а у IV веку био је и седиште епископа, а касније добија статус митрополије. Град је разорен 441. године најездом Авара и Хуна, а обновио га је 535. цар Јустинијан. Са доласком Словена насеље добија назив Браничево.

Аутор и водитељ емисије је Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво