Знакови

Марија Граховац Каран: "Евокативне силе", Ликовна галерија Културног центра Београда

Пројекат "Евокативне силе", младе београдске уметнице Марије Граховац Каран, представља серију услојених дигиталних принтова на специјалном алуминијумском материјалу - алубонду, чиме ауторка истражује функционисање једног класичног медија у контексту савремене уметности. Уводећи дигиталну технологију у процес производње, умножавањем слојева како би радови ушли у трећу димензију, избором материјала који захтева од посматрача интерактивност, а све то са реминисценцијама на апстрактна, модернистичка начела живота саме слике, Марија Граховац Каран отвара низ питања битних за разумевање појма слике у савременој уметничкој пракси.

Радови на изложби "Евокативне силе" углавном су настали у оквиру докторског уметничког пројекта "Силе" који је уметница одбранила на Факултету примењених уметности у Београду 2017, а надовезују се на претходне пројекте Silver force и Colour force из 2013. и 2011. године.

Марија Граховац Каран је завршила Факултет примењених уметности у Београду, смер Графика и књига, а магистрирала је и докторирала на истом Факултету на Одсеку графика. Излагала је на 13 самосталних изложби и учествовала је на преко 100 колективних изложби у земљи и иностранству.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво