Речено и прећутано

Иста амбалажа а различит квалитет

 

Резултати многих истраживања у Европи о упоредном квалитету производа показују да квалитет у старим и новим чланицама ЕУ није исти. Рибљи штапићи у Данској имају седам одсто више рибе него у Чешкој, а природно цеђено маслиново уље у маркетима нових чланица помешано је с другим рафинираним масноћама и тако у недоглед.

Ове анализе су недвосмислено показале оно што потрошачи у Еу и у Србији одавно тврде: имамо исте производе, исту амбалажу, али различити квалитет. Односно, произвођaчи у све земље ЕУ не пласирају намирнице истог квалита. Али да ли су само произвођачи криви за то, или се квалитет мења на захтев увозника и дистрибутера да би нам лакше продали робу лошијег квалитета?

Да ли бисмо нужно били "канта за смеће" ЕУ, како тврде готово сва удружење за заштиту потрошача, када бисно имали Националну референтну лабораторију за контролу квалитета, на коју већ годинама чекамо, или би интерес увозничког лобија и даље био изнад свега, данaс,  поред осталог, питамо Дениса Перинчића, предсeдникa Републичке уније потрошача Србије и Мају Петровић, ауторку блога „Витки гурман".

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво