Контрапункт

Овако послује прави српски домаћин: Од радње од 16 квадрата до веома успешног породичног бизниса

Саговорник емисије Контрапункт је власник фирме КММН Милоје Стевановић из Чачка, који је, деведесетих година када је нашој земљи уведен ембарго, одлучио да послуша савет свог деде: да се уз Божју помоћ узда „усе и у своје кљусе" - и оснује своју фирму. 


КММН је компанија у којој се у комплексу радионица спрема храна на начин како су наши преци спремали за славе и друге светковине: без адитива, без конзерванса, без хемије, без лажи и преваре. Милоје је урадио оно што већина у Србији није успела - створио је праву породичну фирму у којој сада већ трећа генерација полако учи посао. Обезбедио је посао за своју породицу, 120 запослених и више од 500 породичних домаћинстава која су добављачи КММН-а. Кроз његове објекте дневно прође преко четири хиљаде муштерија. Од пре пет година послује и у најстрожем центру главног града. Од првог дана до данас Милоје се неприкосновено придржава неких принципа - радни дан у свим њиховим продавницама и радионицама почиње са кратком молитвом, паљењем кандила и кађењем тамјаном. Сви радници знају да је муштерија „краљ" и да њихов основни циљ није богатсво, него да свако ко пређе преко прага уђе с поштовањем и исто тако изађе из фирме. Радницима се плата исплаћује првог у месецу, може пре али никако после тог датума. Свим добављачима се за робу мора платити одмах, држави такође на време. Ако би неко од мајстора одступио од рецептуре на уштрб квалитета, тиме би себи потписао отказ јер ту импровизације и компромиса нема.

Милоје Стевановић је носилац бројних друштвених признања, међу којима су и грамате којим су га Његова светост патријарх српски Павле, као и неколико епископа СПЦ прогласили великим добротвором СПЦ. Објавио је велики број књига међу којима су: Казивања - Богу у славу, прецима у част, потомцима у аманет (која, поред осталог, садржи његово покајање и јавну исповест), Чаша Обрадова, Не помичи старе међе, Родословље Стеваново. У својим књигама брижно чува традицију, обичаје, језик и морал наших предака.
Многобројним писмима и разговорима (као што је збирка разговора Сине мој не пристај) дао је значајан допринос очувању светоотачког предања и поштовању прописа СПЦ о богослужбеном поретку.
Залаже се речју и делом за очување, обнову и заштиту православних гробаља, а запажен је и његов упоран дугогодишњи труд на спашавању од пропадања објеката старе српске архитектуре.
Неуморно обилази хришћанске светиње широм света на својим поклоничким путовањима.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво