Културни кругови: Златни пресек

У првом, магазинском делу емисије говоримо о актуелним културним догађајима, а у "Златном пресеку" о значајним изложбама.

Ове године Галерија Матице српске из Новог Сада обележава 170 година постојања. У склопу обележавања јубилеја, поред завршетка радова на здању у којем се Галерија налази, одржава се и интензиван програм који осликава континуитет који ова институција има у проучавању и представљању колекције коју чува и епоха којима се истраживачки бави.

Тако се у оквиру здања Матичине галерије тренутно излажу Шидијанке Саве Шумановића, радови српских интимиста, Иванке Ацин, и стална поставка домаће уметности до 20. века. Истовремено теку активности које Галерију Матице Српске, заједно са сродним новосадским институцијама, сврставају у главне културне актере Новог Сада. 

Због тога је гошћа Златног пресека др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.

Бивши амбасадор Југославије у Индији др Блажо Кусовац формирао је богату уметничку колекцију, коју је после његове смрти откупило предузеће "Синтелон" из Бачке Паланке, сада компанија "Таркет". Колекција обухвата збирку икона, збирку XX века (чине је радови Надежде Петровић, Зоре Петровић, Риста Стијовића, Мила Милуновића, Михаила Вукотића, Јована Бијелића, Петра Омчикуса и Лазара Вујаклије) и збирку Петра Лубарде. 

Део збирке Лубардиних радова из колекције "Таркет" изложен је уметниковом Легату у Илинчићевој улици. На тај начин Кућа легата обележава 110 година од рођења овог уметника. Истовремено ће, у сарадњи са Спомен збирком Павла Бељанског, део своје колекције представити у Центру савремене умјетности Црне Горе, односно Дворцу Петровића у Подгорици.
О овим подухватима говоре учесници Дина Павић, кустос и Филип Брусић Рено, директор Куће Легата.

Уредница и водитељка: Снежана Стаменковић

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво