Хипократија

О сексуалности

Тема Хипократије, емисије са научном садржајем, данас гласи: Како превазићи сексуалну дисфункцију и како пробудити успавани либидо, тј. жељу за сексуалним задовољством.

О сексуалности, различитим сексуалним оријентацијама, навикама и последицама смањене потенције, било из психолошких, било из биолошких разлога, навелико се пише и говори тек у последња два века. Пре непуних 150 година, човек који је у развијеном свету, а нарочито у пуританским друштвима, држао до себе и свог положаја у друштву, након добијања деце уздржавао се од сексуаланих контаката или их није ни имао по три или четири године. Поносио би се својом апстиненцијом, јер се у то време тврдило да је секс забава сиромашних, док онима који желе успех у бизнису и науци, тако нешто само смета. 

Данас се другачије мисли, и зато се фармацеутске куће утркују у проналажењу пилула које у оквиру антиејџинг програма продужавају сексуалну потенцију и олакшавају њену реализацију. И заиста, средовечне и старије особе оба пола суочене су с проблемом задвољавања некад изразитих сексуланих жеља, односно са сексуалном дисфункцијом, и то, 43 одсто жена и 31 одсто мушкараца.
Најједноставнији савет свима онима који имају проблем о коме се ретко говори, био би: промените партнера или, још боље, консултујте лекара-сексолога, који ће вам, уколико сте мушког пола, можда предложити психолошки третман, или лекове попут вијагре и цијалиса. И за жене којима је вођење физичке љубави често непријатно, колико због вагиналног бола, толико и због изосталог оргазма, постоје добра недицинска решрења.
Оно што је најгоре, жељу и потребу за сексом нема најмање 30 одстио жена и 15 одсто мушкараца. Примерице, у Србији, трећина мушког и женског света у најбољим годинама живи без сексуалних задовољстава и по две или три године. Разлози томе су различити, али ствар није једноставна јер секс иако јесте биолошка функција, никада није тако добар уколико није спојен са љубављу, која је психолошка функција.

О превазилажењу сексулане дисфункције и недостатка сексуалне жеље, говориће уважени гост Хипократије, професор др Бранислав Филиповић, специјалиста психијатрије и управник Института за анатомију Медицинског факултета у Београду.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво