Степеник

Колико (не)знамо о прошлости

Људима који данас у Србији имају више од четрдесет година, представа о историји сопственог народа, Европе и света, веома се променила. Група историчарки, међу којима је и др Сања Петровић-Тодосијевић, спровела је међу грађанима Србије истраживање са циљем да се утврди колико се данас (не)зна о прошлости.

Одговори су отворили низ питања, од тога како се изграђује друштвена свест и на који начин се перципира прошлост, до тога како грађани Србије виде догађаје у којима су и сами учествовали или били њихови сведоци.

У књизи Социологија генерације, проф. социологије Тодор Куљић скренуо је пажњу на Ничеову опаску да ако је стар онај који није кадар да заборавља, онда су млади сви они који у стварању визије будућности нису оптерећени ранијим искуством. Иако би се могло очекивати да се сећање код младих филтрира тако да будућност има предност над прошлошћу, истраживање знања и ставова грађана Србије о догађајима из прошлости говори управо супротно! Очекивати да ће нове генерације променити постојеће, изгледа да је заиста неизводљиво у временима замрзнуте традиције.

У Степенику говоре др Сања Петровић-Тодосијевић и др Тодор Куљић.

Ауторка емисијe је Маријана Радуловић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво