Музичка плетеница

Генеалогију породице Попаз чине преци који повезују простор балкана врло снажно. Четири брата која су чинили окосницу оркестра Душана Попаза су: Иван – виолончелиста, као најстарији рођен 1902. године и упокојен 1969, затим Душан –виолиниста и вођа оркестра рођен 1906, упокојен 1966, потом Јован – цимбалиста рођен 1910 упокојио се 1970. године и на крају Павле рођен 20.ј ула 1914. упокојен 1989. године.

Пошто су се почев од 1902. сваке четврте године рађали до1914. можемо закључити, у шали, да је за стварање овог оркестра било потребно 12 година. Родитељи браће Попаз су били мајка Милка и отац Димитрије, који је био румунског порекла. Отуда и често нагињање према фолклорној мелодици овог народа. Па чак и сама поставка оркестра као и хармонска фактура нагињала је румунском стилизовању народних песама, мелодија и кола.  

Оркестар Душана Попаза сачињавале су: три виолине, виола, виолончело, понекад и два виолончела, контрабас, цимбал или клавир, често иједно и друго и ретко, само понекад гитара. Од свих чланова оркестра, једино је виолиниста терциста, њихов најмлађи брат Павле Попаз одлазио да би музицирао са оркестром Властимира Павловића Царевца. Остали нису никада.

Радио Београд 1, 14.00 

 

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво