Забавник

Артуро Тосканини био је готово исто толико познат по свом бучном темпераменту колико по својим квалитетима диригента. Често се догађало да се за време пробе велики диригент, кад би му се учинило да његов оркестар не свира како треба, разбесни и почне да баца на под све што би му дошло под руку.

Једном, после вишечасовне пробе, Тосканинију се учинило да је његов оркестар достигао савршенство у извођењу једног музичког комада. Због тога га је једна погрешно одсвирана нота на самом завршетку пробе довела до беса. Избезумљен, зграбио је с диригентског пулта свој скупоцени часовник и треснуо га тако снажно о под да су из њега излетели сви точкићи и федери. Неколико дана касније чланови оркестра донели су му на поклон једну лепу кутију обложену сомотом у којој су се налазила два часовника: једна златан а други обичан. На поклопцу тог другог, обичног часовника, било је урезано: "Само за пробе."

Аљаска, земља поларних медведа, хаскија, собова и високих планина окованих снегом, имала је бурну прошлост. Руска Аљаска је у 19. веку била центар међународне трговине. У њеној престоници Новоархангелску, данас Ситка, трговало се кинеским тканинама, чајем, па чак и ледом, који је био потребан југу САД пре појаве фрижидера. На Аљасци су се градили бродови и подизале фабрике, а вађен је и угаљ. Већ су била откривена и бројна налазишта злата. Трговало се кљовама моржа, које су некада биле цењене ништа мање од слоноваче, и драгоценим крзном морске видре, које су набављане трампом са староседеоцима.

Американци су од Руса купили милион и по квадратних километара потпуне дивљине по симболичној цени од 4 цента по хектару, што ће се касније показати једном од најпаметнијих односно најглупљих трансакција у историји. Зависи с које стране посматрамо. Државног секретар Вилијама Стјуарда, који је водио преговоре о куповини земље, многи су у то време сматрали лудаком замерајући му да је кроз прозор бацио седам милиона и двеста хиљада долара због ледене пустоши, у којој живи више медведа него људи. Убрзо се показало колико је Стјуард био мудар. У реци Клондике и њеним притокама је 1896. откривено злато. Отпочела је златна грозница. Руси су само могли да проклињу глупост свога лакомог цара!

У Забавникову музичку кутијицу овог недељног послеподнева спаковали смо неколико светских музичара који се зову Џон.

Први на листи је свакако Џон Ленон, пуног имена Џон Винстон Ленон био је енглески музичар, композитор и гитариста Битлса.

Џони Кеш је био амерички је певач, гитариста, текстописац, композитор и глумац. Али и писац. Широм света сматрају га једним од најутицајнијих музичара 20. века.

Џон Вилијам Колтрејн је био џез саксофониста чувен по својој свирачкој виртуозности и непрестаном померању граница џеза.

Џони Холидеј, рођен као Жан-Филип Смет, био је највећа француска рок звезда. Чак је штампана и поштанска маркица с његовим ликом.

Музички уредник Милош Марковић.

Уредник и водитељ Милена Шишкин.

 

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво