Приче са Балкана дуж Трајановог пута

Села, насеља и градови дуж Трајановог пута, народи и културе, обичаји, веровања, митови и легенде, наслеђе претходних времена, привреда, ратови и освајања, и све то виђено и доживљено очима европских путописаца, само су делови позновизантијског и раноосманлијског света дуж најважнијег војног и трговачког пута, које нам Михаило Ст. Поповић открива у књизи „Од Будима до Константинопоља- Via Traiana у светлу рукописне литературе у периоду од 14. до 16. века“ и у вечерашњој емисији „Код два бела голуба“.

Михаило Ст. Поповић рођен је у Бечу (Аустрија) 1978. године. На Бечком универзитету завршио је студије византологије, новогрчког, балканологије, нумизматике и средњовековне историје. На српском језику објављене су му две књиге: „Мара Бранковић-жена између хришћанског и исламског културног круга у 15. Веку" (Академска књига) и „ Од Будима до Константинопоља- Via Traiana у светлу путописне литературе у периоду од 14. до 16. века" ( Академска књига).

Приче са Балкана дуж Трајановог пута Михила Ст. Поповића, у емисији „Код два бела голуба" су и приче о називу пута, о путописцима, о томе каква су била њихова интересовања , какве су записе са својих путовања оставили као и шта нам данас ти путописи говоре.

Такође они су и потврда постојања Трајановог пута али и историјско-географско истраживање трасе најважнијег војног и трговачког пута. Тако је у 16. веку Рајнхолд Рубенау, у близини града Ниша забележио:

„Успут се код једног поточића опет појављује поплочани пут, који се у целој Бугарској назива Трајанов пут, по цару чије је он дело ( Via Traiana a Traino imperatore authore) и тај пут је сачуван и дограђен уз велике издатке турског цара и његових паша све до Констатинопоља, али се он пред нашим очима често губио, јер је на ниским деловима због наплавина и других околности изменио трасу..."

Аутор и уредник емисије: Тамара Крстић.

Музички уредник: Радмила Дујаковић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво