Новости дана

Церемонијом у месту Јасика, код Крушевца, почела је градња Моравског коридора од Појата до Прељине. Ауто пут ће бити дуг око 112 километара и повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно све веће градове централне Србије између Појата и Чачка: Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању. Председник Александар Вучић истакао је да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три од Чачка до Краљева, а за четири комплетан аутопут. Ауто-пут ће имати модерне оптичке и дигиталне каблове и бесплатан интернет, као и обавештења за возаче. Моравски коридор градиће америчко-турски конзорцијум ,,Бехтел Енка" на основу уговора вредног скоро 800 милиона евра.

Председник Александар Вучић најавио је да ће, са премијерком Аном Брнабић, 28. децембра изложити план развоја земље "Србија 2020". Вучић је, на свечаности поводом почетка радова на "Моравском коридору", истакао да је тај план могућ јер су створени чврсти финансијски темељи земље. На питање о дијалогу о изборним условима и замеркама да је попустио опозицији, одговорио је да им је власт дала и више него што је тражено, јер се не плаши конкуренције. Поводом изјаве Аљбина Куртија да неће дати Србији никакав уступак, нити територију, зато што је изгубила Косово, председник је рекао да га не брину поруке из Приштине, и да је интерес Србије да сачува мир.


Србија већ сада није земља јефтине радне снаге и то се више се не може истицати као наша компаративна предност у привлачењу страних инвестиција - изјавила је премијерка Ана Брнабић у Панчеву.

Сада радимо на довођењу што више иновативних компанија а у њиховим истраживачким центрима плате су преко 1.000 евра - каже премијерка.

Она је у Панчеву обишла Средњу машинску школу, једну од првих у Србији која је успешно спровела дуално образовање.


Немачка почетком идуће године доноси нов закон који би требало да олакша долазак квалификованих радника изван Европске уније, најавила је канцеларка Ангела Меркел. Упозорила је на, како је рекла, "очајничку" потребу немачке привреде за радницима. Према последњим проценама, у Немачкој није попуњено милион и 300 хиљада радних места. Закон о усељавању квалификоване радне снаге ступиће на снагу 1. марта 2020. године.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво