Време спорта и разоноде

И ове суботе очекује нас доста занимљивих гостију у породичном магазину Радио Београда 1. Међу њима, млада Милица Цвијић, која је недавно освојила бронзану медаљу на првенства света у самбоу. И не само то, Милица за собом има и европско злато и сребро, па титулу првака државе у јуниорској конкуренцији, затим вицешампионско звање на првенству Србије за сениоке, као и низ других медаља и трофеја широм земље и иностранства. Чланица је новосадског универзитетског џудо и самбо клуба Славија. Џудом је почела са се бави још у својој петој години, дакле од малена, заслужена признања за упорност тек почињу да пристижу, ова година била је убедљиво најуспешнија у њеној каријери.

Навијачи Црвене звезде, као рецитацију, знају напамет састав свог вољеног тима из 1991. године, када су се црвено-бели попели на кров Европе и света. Саставни део ове `песмице` је име Слободана Маровића, који је увек у срцу миљеника клуба из Љутице Богдана. Време садашње- Маровић је тренер у стручном штабу кинеског клуба Гуангжу РФ, или како локално становништви каже- Гвангћо. Данас ће нам бити драг гост у студију, причати о ангажману у клубу у коме је шеф струке Драган Стојковић Пикси, колега на клупи Братислав Живковић, играч Душко Тошић, а утакмице кинеског шампионата с великим успехом суди Милорад Мажић. Како функционише ова српска `филијала` у Кини, које `гориво` користи Израелац Захави, који је `машина за голове`, да ли је тачно да ће их додатно појачати Манџукић- тек су неке од тема разговора с некадашњим левим беком историјске поставе фудбалског клуба Црвена звезда.

Пре двадесетак дана званично је реоснован скијашки клуб Црвена звезда, наша гошћа Марија Граховац објасниће нам главне циљеве ове спортске дружине и најавити спортске кампове у њиховој организацији, и то на Копаонику. У Звезди су решили да наставе с традицијом здравог развоја наших малишана, Као производ кампа, не очекују се само такмичари, будући репрезентативци, већ и што већи број рекреативаца, као и оних који ће једног дана своја знања несебично преносити другима - инструктори. Подсећања ради, изворни Скијашки клуб Црвена звезда основан је 1946. године,  највећи успех у историји остварио је Слађан Илић 1993. године, када је постао сениорски првак државе у слалому и велеслалому. Исте године клуб престаје са активностима, сада је време за препород и ренесансу.

Са нама ће ове суботе у студију бити и познати фудбалски тренер Дарко Тешовић, како би нам помогао у анализи дешавања у Линг Лонг супер лиги Србије, учешћа српских клубова на европској сцени, учинка репрезентације у квалификацијама за Европско првенство. Тешовић, некадашњи играч Партизана, подсетимо, тренерску каријеру започео је  у млађим категоријама Радничког из Београда, затим је кадете Партизана водио до титуле. Био је и помоћник Владану Милојевићу у Паниониосу, а самостално је водио екипе Радничког из Нове Пазове и Крагујевца, шабачку Мачву, све до пре неки дан и тим Новог Пазара.

Придружиће нам се и Зоја Павловић, у својству особе која савршено медијски покрива догађаје, представе и гостовања ансамбла`Звездара театра`, овога пута одговорног уредника, нове серије издања продукције Егмонт, намењене малишанима. Због великог интересовања дечице и родитеља, настављају своју едицију, спремно је осам нових књига које ће нам бити представљене, почев од "Петоминутних залеђених прича", које су јуче угледале светло дана. Подразумева се да ће неколико примерака доћи у руке наших редовних слушалаца, којима смо још припремили бесплатне улазнице за културна дешавања у Дому омладине Београда, "Академији 28" и Опери и театру "Мадленијанум".

Као и сваког викенда, и данас ћемо пратити сва актуелна дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Снежана Пантовић јављаће нам се, са својим саговорницима, са међународног Сајма спорта, који се одржава овог викенда. Бележимо и нови успех наших младих бадминтон играча, остварен у Тренчину, у Словачкој, као и тријумф рагбиста Црвене звезде, који су титулом првака у Купу Србије, комплетирали сва могућа звања најбољих у држави, у финалном сусрету били су бољи од Партизана. NS Winter fest почео је прекјуче и потрајаће све до 29. децембра. Актив жена Александрова организује још једну, традиционалну "Кифлијаду". У Чуругу се 29. новембра дешава `Викенд димљење` или `Пушиона`, у оквиру које ће учесници димити сир, месо и много тога другог. Нече изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. У Културном центру Зрењанина сутра вече одржава се концерт атрактивног Хора слависта, за који влада велико интересовање. На програму су руске и српске народне песме, лирске и љубавне, песме инспирисане народним обичајима, песме из ратних времена као и познате козачке композиције.

Хуманитарни концерт под називом "Певамо за малу Јовану", у организацији Кола српских сестара из Новог Сада, биће одржан у уторак, 26. новембра. Михаило Саморан, кларинетиста, вечерас наступа у Центру лепих уметности "Guarnerius". Крагујевачки академски оркестар акордеониста ће сутра вече одржати концерт у Великој дворани Коларчеве задужбине под диригентском палицом Предрага Костовића, а специјални гост биће прослављени гитариста Влатко Стефановски. Ова дивна екипа вечерас је концертно у Крагујевцу. Још једно дивно дружење уз класику очекује нас вечерас на Коларцу, на програму су дела једног од најзначајнијих композитора 20. века, Дмитрија Шостаковича, о томе нам прича маестро Бојан Суђић. Завршни концерт међународног фестивала "Понеси опанке" одржаће се наредне суботе, 30. новембра, на сцени Коларца. Сјајни музичари Опере Српског Народног Позоришта и Новосадског Биг Бенда, сада уједињени под заједничким називом "Pop's Orchestra" и изванредни вокални и инструментални солисти припремили су нове аранжмане светских хитова. које је упаковао Федор Вртачник, уметнички руководилац и дирегент. Концерт у "Центру Сава" заказан је за 28. новембар.

Бибилотека "Милован Глишић" из Мионице организује вече под називом "Стоп насиљу над женама". У четвртак, 28.новембра у Салону крај Порте , удружење "Тачка сусретања" припрема перформанс и књижевно вече посвећено песничкој књизи Јелене Гавриловић "Хаљина која иде уз Дунав". Сусрети аматерских позоришта Подунавља и Поморавља "Живка Матић" дешавају се у Центру за културу Пожаревац, од 25. до 29. новембра. У Галерији 73 отворена је изложба графика Гордане Радошевић, Лана Васиљевић синоћ је представила изложбу под називом "Неми говор" у салону Музеја савремених уметности, док ће радови младих Младеновца сутра бити представљени у Уметничкој галерији "Стара капетанија". У организацији Историјског архива Пожаревац постављена је изложба "Окупирани Пожаревац 1941-1944" - слике из свакодневног живота - изложба архивских докумената, све то у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Aleksandar Dujin Orchestra и Новосадски камерни оркестар наредне суботе, 30. новембра представљају нови пројекат "Пут кроз сан" у новосадској Синагоги . Концерт са називом "Лазарус", композитора Вељка Кузманчевића биће одржан 27. новембра у Сали Коларчеве задужбине. Недавно је основано аустријско-српско књижевно друштво "Вилхелмина Мина Караџић" у Бечу, о чему нам прича академик проф Светлана Митић. У Народном позоришту у Београду вечерас гостује Хрватско народно казалиште, представом "Циганин, али наљепши", у режији Ивице Буљана- о овом комаду прича нам позната глумица, знамо је из бројних тв серија, Јелена Перчин.

Све о чему ћете сутрадан моћи да читате у новинама, из разних сегмената живота, чућете у породичном магазину Радио Београда 1. И музичка понуда такође је за све генерације, од старих домаћих шлагера, праћених великим ревијским и фестивалским оркестрима, до нових светских албума, попут оних које имају Ринго Стар, "Пет Шоп Бојс" и други, чије ћемо ударне нумере премијерно чути овог поподнева.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво