Романо Тхем

Јелена Јовановић је ромска активисткиња која је од Новог Сада и детињства прожетог проблемима са ромским идентитетом, у зрелијим годинама научила да своје етничко порекло посматра као привилегију. После завршених мастер студија посветила се ромском активизму а данас се спремна на нови изазов – посао у Европском парламенту где ускоро почиње д ради као координаторка за питања расизма и различитости. Са њом је разговарао Бранко Ђурић.

Друга прича којој посвећујемо пажњу у данашњој емисији, односи на свакодневицу и посао о којем ми, путници у возилима јавног превоза, не размишљамо много. Овога пута вам представљамо Љубу Маринковића , возача на београдској линији 35 који своје путнике поздравља и испраћа као да му долазе у кућу. Љуба који иначе с поносом живи свој ромски идентитет, необичан је и по томе што врло активно комуницира са путницима и упућује им молбе да изађу у сусрет старим лицима, трудницама, родитељима са децом. У аутобусу који вози може се чути и музика која поправља расположење путника. У недељној емисији слушамо дужу верзију разговора са Љубом Маринковићем, који је забележила наша колегиница, Јелена Тејић.

 
Емисију воде Уна Бериша и Бранко Ђурић

 

 

 

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво