Магазин на Првом

Наука у савременом друштву није ексклузивност малог броја генијалаца. Она просветљује, освешћује, улепшава, инспирише, одржава дух и кад се младима тако представи за резултат има њихов све већи интерес, идеје, вољу и истрајност. Да ли је Србија спремна да сачува науку и не дозволи да научници буду наш најбољи извозни производ? То проверавамо на примеру Факултета терхничких наука у Новом Саду, који се методологијом рада и резултатима сврстао медју најсавременије високообразовне институције у региону. Саговорник нам је декан, Раде Дорословачки.

А да живот научника, па и оних највећих није увек бајка, подсетиће нас случај Милеве Марић. Њен  допринос Ајнштајновим теоријским студијама које су му на крају донеле и Нобелову награду, није упитан. Због врло сложеног приватног односа ова научница се, на жалост, одрекла славе и каријере. Једна италијанска физичарка покренула је иницијативу да Универзитет у Цириху постхумно изда диплому Милеви Марић. Стигао је негативан одговор, али се ту прича не завршава. Управо о томе говоримо у другом сату Магазина.

Хонг Конг већ месецима потресају демонстрације због предлога закона који предвиђа екстрадицију осуђених у Кину. Позадина протеста и могући расплет кризе тема су рубрике ПОГЛЕД У СВЕТ.

Кроз сегменте нове емисије КОЈЕКУДА сазнаћемо неке непознате детаље из живота и стваралаштва чувене сликарке Милене Павловић Барили, а чућемо и причу о ликовној уметности у трећем добу.

Уредник и водитељ је Оливера Стајић.

Насловна страна Раде Дорословачки, извор фотографије: imft.ftn.uns.ac.rs

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво