Недељом за село

Хиљаде њива у Србији горело је и ове јесени. Мада је то законом забрањено, пољопривредници упорно, из године у годину, у ово доба пале жетвене остатке како би убрзали припреме за сетву. О томе зашто је важно да се жетвени остаци заоравају и колико штете пољопривредници паљењем наносе својим парцелама разговарали смо са професорком Пољопривредног факултета у Земуну Вером Раичевић.

Према проценама Удружења Жита Србије, до сада је засејано око 400 хиљада хектара пшенице, добрим делом семеном са тавана. У Министарству пољопривреде најављују мере подршке за произвођаче који користе сертификовано семе, као и отварање нових тржишта за ратарске културе.

Производи са заштићеним географским пореклом имају огроман потенцијал јер се потрошачи све више окрећу специфичним укусима.

Отворено тржиште и увоз пољопривредних производа довели су мања и средња газдинства у незавидну ситуацију. Конкуренција је немилосрдна, а потрошачи често немају свест о томе да купујући домаће подржавају не само пољопривреднике, него и економију своје земље. О томе нам је причао пољопривредник из села Губеревци у општини Лучани Радинко Терзић. Његова породица, да би преживела, бави се разним врстама производње- од воћарства, преко повртарства, до сточарства.

Александар Пацић, који се до скоро бавио свим и свачим, вратио се ономе што зна и познаје цео живот- виноградарству и винарству. У родном Рајцу обрађује стари виноград, откупљује грожђе и од других и производи вино. План му је да шири засаде и да винарство повеже са сеоским туризмом.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво