Време спорта и разоноде

Тренер бициклистичке репрезентације Србије и шеф струке у београдском Партизану, Небојша Јовановић, правиће нам, поред осталих, друштво током овог поподнева. И сам више него успешан возач, сада из угла човека који преноси своје умеће на младе снаге, оцењује сезону на измаку као изузетно добру. За наше бициклисте чуло се широм Европе, и код нас своје навијаче имају Јелена Ерић, Душан Рајовић, као и Јована Црногорац у маунтин бајку. Црно- бели бициклисти, под Јовановићевом командом, такође добро `гурају`, па ћемо направити рекапитулацију године која ускоро истиче и чути шта нас све очекује у периоду који долази. Посебно радују резултати млађих категорија, доста јуноша освајало је медаље и трофеје на турнирима широм земље и иностранства.

Пре неколико дана одигран је рукометни `вечити дерби` на Бањици, Партизан је савладао Црвену звезду с три гола разлике, а напросто је бриљирао чувар мреже црно- белих Иван Михајлов, који је израстао у јунака утакмице. Чак 13 одбрана имао је овај дечкић, који је тек у деветнаестој години живота и летос је прекомандован у први тим Партизана. Нападаче Црвене звезде доводио је до очаја, а мило му је што је добром партијом измамио осмех на лицу тренера Бојана Бутулије, који је последњи пут водио тим са клупе у овој сезони. Наследио га је Жељко Радојевић, коме ће Михајлов из све снаге настојати да се наметне. Деби је био врхунски, имао је заиста сјајно ватрено крштење и ево прилике да се боље упознамо с момком који је обележио свој први дерби.

Фудбалери Црвене звезде и Партизана имају иза себе још једну европску седмицу без освојених бодова, обрукали су се и полетарци `црвено-белих`, поразом од Тотенхема резултатом 9-2, али је зато наш други представник у категорији омладинаца, београдски Бродарац, оставио снажан утисак у двомечу с француским Реном, иако је за његове играче завршено учешће у УЕФА лиги младих. Са стадиона Фудбалског савеза Србије испраћени су аплаузима за борбену и организовану игру, један гол делио их је од пласмана у наредну фазу такмичења. У гостима нам је тренер екипе са Старог сајмишта Жељко Миковић, с којим причамо о о минулим утакмицама у Европи, али и о генерацијама које долазе, њима се овај фудбалски посленик баш посветио и ради из све снаге и с љубављу с дечацима који ступају на велику фудбалску сцену.  

Загребачки `Југотон` недавно  је објавио двоструки ЦД београдског кантаутора Срђана Марјановића који садржи 31 песму, 18 као пресек каријере дуге „45 сентименталних година" и 13 нумера новијег датума. На прво слушање, одмах се издвојила насловна нумера - „Пешчани сат" , дует  са  Мајом Оџаклиевском, певачицом вансеријске енергије и харизме, његовом дугогодишњом пријатељицом...Иако се дуго `опирала` повратку на сцену, емоције које врцају из ове баладе освојиле су Мају и тако је дошло до `љубави на прво слушање` између ове сјајне солисткиње и поменуте песме. Срђан Марјановић, романтичар с покрићем, кантаутор са четири деценије рада на музичкој сцени, придружиће нам се у студију, како бисмо најаваили његов концерт у Центру `Сава`, заказан за 10. новембар, који- дабоме- без Маје неће моћи да прође.

И ове суботе пратимо дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Премијера представе `Глумица` изведена је синоћ на сцени позоришта `Славија`, о њој нам прича једна од протагонисткиња, глумица Јелица Ковачевић. Фестивал музичког филма `Paralel Vision` одржава се од 30. октобра до 3. новембра у `Арт биоскопу Коларац`. Маестро Бојан Суђић најавиће нам концерт из циклуса „Велике годишњице", заказан за четвртак, њиме Симфонијски оркестар РТС започиње своју редовну сезону, а посвећен је једном од најзначајнијих стваралаца српске музике, композитору Василију Мокрањцу, поводом обележавања 35 година од његове смрти. Иван Ивачковић, дугогодишњи новинар, публициста и рок критичар, објавио је нову књигу "Између крајности" , говори о легендарној групи "Азра" и њеном вођи Бранимиру Џонију Штулићу. Гала концерт компаније `Балет младих` биће изведен на Великој сцени Театра `Вук`, вечерас у 20 часова. Ова плесна компанија .је основана с циљем едукације и промоције ученика основних и средњих балетских школа.

Београдски рок-џез састав `Хашима` одржаће свој традиционални јесењи концерт 30. октобра у амбијенту `Битеф театра`. Одржан је 17. међународни фестивал сатире и хумора `Сатира фест`, чућемо утиске познатог афористичара и сатиричара Александра Чотрића. Београдски писац Бојан Љубеновић, аутор чувене рубрике `ТРН` у `Вечерњим новостима`, био је гост Српског културног центра у Паризу, где је представио своје три књиге. У петак, 1. новембра, у Културном центру Зрењанина, љубитеље класичне музике очекује концерт Зрењанинског камерног концерта, кога најављује Роман Бугар. Живот Алексе Шантића повезао је Мостар, Бањалуку и Београд, и то кроз представу `Што те нема`, чија премијера је одржана у граду на Неретви, у оквиру стотих, јубиларних `Шантићевих вечери поезије`- утиске износи аутор текста за представу, Маријана Арацки.

У просторијама Музеја града Новог Сада на Петроварадину јуче је представљена изложба `Крсна слава-Света Петка`, чији је аутор Душанка Марковић. У Уметничкој галерији `Стара капетанија` отворена је изложба Горана Бендеље, под називом `Слике свакодневне`- о његовим радовима говори кустос изложбе Ивана Ђорђевић. Прексиноћ је изведена премијера представе `Цело тело ту ме боли`, у `Театру на Брду`, једну од улога тумачи Андријана Оливерић, наша саговорница. На дан позоришта „Душко Радовић", које је обележило 70 година постојања, изведена је праизведба драме за децу „Срце у јунака Краљевића Марка", Јордана Цветановића, у режији Југа Радивојевића. Од недавно, директор позоришта је Александар Николић, од кога ћемо чути коју реч о новој представи и првих седам деценија овог театра.  У Дому културе у Раброву, родном месту чувене глумице Жанке Стокић , од 1. до 3. новембра одржавају се Позоришне свечаности „Жанки у част", осамнаесте по реду.Камерни хор `Angel Choir` ради под уметницким руководством гостујућих диригената и окупља дугогодишње хорске певаце из Србије и дијаспоре, сутра у 20 часова представља се у Народном музеју у Београду.

У Заводу за спорт и медицину спорта на Кушутњаку 2. и 3. новембра биће одржан `СОФА ОПЕН 2019`, највећи омладински турнир у Србији. Јелена Дутина, која говори за нашу емисију, генерални је секретар Удружења `СОФА`, које, иначе омогућава студентима и младима да се бесплатно баве физичким активностима и спортом . Приводи се крају овогодишња такмичарска сезона у аутомобилизму, проглашавају се најбољи у разним категоријама. Међу славодобитницима је и Немања Миловановић, кога до краја године очекује још једна церемонија доделе признања. На хуманитарној вечери, дружењу око 250 легенди новосадског спорта, окупљених у Асоцијацији спортских ветерана, није недостајало добре атмосфере, било је срдачно и дирљиво на једном месту видети све те спортске великане, а испуњен је и хуманитарни аспект овог окупљања.Изложба `50 година каратеа у Зрењанину` отворена је прекјуче у Народном музеју града на Бегеју, о чему нам прича Душка Коларов. На Београдском сајму јуче је обележено 55 година уметничког стваралаштва Бисере Велетанлић. Поред ЦД-а, који је недавно објављен у сарадњи две највеће регионалне дискографске куће, представљен је и винил у боји, штампан у ограниченом тиражу, за музичке гурмане- највише се тражила `љубичаста Бисера` .

У Шапцу се данас одржава четвто окупљање у оквиру Кроса РТС-а, које је уједно и завршно у овогодишњем циклусу. После Рековца, Сомбора и Зајечара, наша екипа је данас у срцу Мачве, а гледаоци ће моћи, уз остале садржаје, да присуствују и државном првенству у кросу, сам финиш испратићемо у нашој емисији. 

Пратићемо, наравно, и све актуелности и занимљивости које се дешавају у свету који нас окружује, током емисије. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника витеза кулинарства Милијана Стојанића, као ни "Поменада", коју чине предлози за посете културним садржајима и дешавањима. Музика, као и увек, микс старих добрих шлагера и актуелних хитова са светких музичких топ-листа.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво