Романо Тхем

У Клубу посланика одржан Семинар о инклузији Рома и Ромкиња у Републици Србији. Догађај обележила контрадикција у оцени урађеног на плану побољшања положаја Рома – Влада хвали , цивилни сектор куди.

Осман Балић један од најзначајнијих ромских активиста, демонстративно је напустио семинар јер је једини постојећи извештај о процесу инклузије Рома у Србији уклоњен из материјала за анализу током рада по групама. Овај извештај је начинила Лига Рома чији је председник Осман Балић, који каже да је у извештају наведено поред позитивних помака и оно што Влада Републике није учинила иако је била дужна , сходно преузетим обавезама пред међународном и европском политичком јавношћу. „Срамота је то што српски званичници излазе пред високу представницу Европске комисије, Марту Гарсиа Фидалго без икаквог извештаја о раду у протекле две године, колико је прошло од претходног семинара," наводи Балић који поводом овог догађаја најављује конференцију за петак, 25.октобар у београдском Медија центру. Закључци са овог скупа требало би да буду смернице за формирање даљих мера када је реч о унапређењу друштвеног положаја припадника најугроженије националне мањине у Србији и у Европи.

„Нисам оптимиста и не очекујем скору реализацију пресуде," изјавио Дерво Сејдић-Ромски активиста из БиХ после десет година одлагања примене пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци.

Нови Сад обележио 75 година од ослобођења у Другом светском рату. „Фашизам и нацизам, највеће зло човечанства, " изјавио градоначеник Новог Сада, Милош Вучевић.

Упознајемо вас са Тибором Зидом, успешним ромским музичарем који свој раскошан таленат претаче у џез форму и следи траг великог ромског џезера Ђанга Рајнхарта.

Емисију воде Уна Бериша и Бранко Ђурић.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво