Недељом за село

Сетва пшенице у Србији се захуктава, пошто су у току оптимални рокови за завршетак најважнијег јесењег посла. Процењује се да ће хлебним зрном бити засејано око 550 хиљада хектара. Због смањеног рода и ниске откупне цене пшенице, многи ратари опет ће користити семе са тавана, што ће се одразити и на принос, и на квалитет.

Берба јабука приводи се крају. Род и квалитет су задовољавајући, али не и цене. Због тога већина воћара јабуке за сада складишти.

Министарство пољопривреде, односно Управа за аграрна плаћања расписала је конкурс за младе пољопривреднике. Право на подстицај има пунолетни млади пољопривредник , који је као носилац или члан пољопривредног газдинства први пут уписан у Регистар пољопривредних газдинстава почев од првог јануара 2018-те године и налази се у активном статусу. Највиши укупни износ подстицаја је милион и по динара. Пријаве на Конкурс могу да се поднесу до 31-вог децембра, а детаљне информације о условима могу се пронаћи на сајту Управе за аграрна плаћања.

Брачни пар Тодоровић из села Голочела у општини Коцељева, живи искључиво од пољопривреде. Баве се свим и свачим- од ратарства и сточарства, преко воћарства, до припреме зимнице. И поред тога, тврде, тешко се преживљава, јер сви њихови производи оду у бесцење.

Село Скореновац у општини Ковин у самом је врху сеоског туризма у Србији. Домаћини су се удружили и искористили близину Београда, као и других занимљивих дестинација, да привуку стране госте, највише из Мађарске. О томе нам је причао председник Удружења домаћина еко руралног туризма Скореновац Дани Ерне.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво