Време спорта и разоноде

Сјајном игром, наша женска ватерполо репрезентација у Прагу је, готово извесно, решила све дилеме око пласмана на ЕП у Будимпешти. Од самог почетка прве утакмице са Чешком била је видљива разлика у квалитету, Србија је извојевала можда и најубедљивију победу у историји, чак 25-6. Остала је формалност, у виду реванш сусрета, 26. октобра у Београду, дотле ће изабранице селектора Драгане Ивковић бити на четврородневним припремама у Бечеју. Посебно импонује податак да су безмало све девојке из домаћих клубова, што много значи за године које долазе и шампионат Старог континента на коме ће учествовати трећи пут узастопно, четврти пут укупно.

Многи млади спортисти које смо упознали кроз ове наше емисије, из седмице у седмицу, постижу одличне резултате на великој сцени. Недавно нам је била у гостима Кристина Џолић, чланица новосадске "Војводине", а протеклог викенда окитила се најсјајнијим одличјем на Европском првенству у саватеу, у категорији до 60 килограма, пошто је у финалу била боља од ривалке из Француске. И не само то, наша репрезентација освојила је на овом такмичењу у Ђенови још четири медаље и сјајно треће мсето у коначном пласману. Сребрне медаље освојили су Јелена Седоглавић, Нада Миладинов и Радоје Стевановић, док је бронзану медаљу на груди поносно ставио Игор Пантић. 

Џудо репрезентативка Србије у категорији до 48 килограма Андреа Стојадинов, такође један од спортских фаворита редакције ове емисије, пре неколико дана освојила је треће место и бронзану медаљу на Светском првенству за јуниоре, у Маракешу. У борби за ово одличје, била је боља од јапанске представнице Аико Ватанабе. Мароко је био таличан младој Панчевки, али ваља подсетити да се и прошле године са СП на Бахамима такође вратила са бронзом. Андреа је, иначе, све борбе радила са такмичаркама из Азије, које су апсолутно неугодне ривалке, па је њен успех остварен у Маракешу тим већи и значајнији.

Поред свих наведених, разговарамо и са Гораном Иванчићем, селектором футсал репрезентације Србије, коју од 22. до 27. октобра у Француској очекује први круг квалификација за Светско првенство. Поред домаћина, у Паризу ће нам ривали бити и селекције Швајцарске и Белгије. Други круг квалификација одиграће се крајем јануара и почетком фебруара наредне године. Домаћин шампионата биће Литванија. Најавићемо и двадесет четврти по реду атлетски скуп у Апатину, Дунавски полумаратон, који се сутра пре подне трчи у Бањи Јунаковић.

Српски фудбалски тренер Нешко Миловановић ове јесени имао је фино путешествије, по занимљивим дестинацијама, укључујућући и Бугарску, где је био почасни гост- предавач на кампу славног италијанског клуба Милан. Некада запамћен као технички поткован фудбалер, доцније тренер бројних клубова у земљи и иностранству, Миловановић нам овог поподнева прича и о свом гостовању у Грчкој, чућемо и детаље са отварања школе фудбала у Чачку, где је такође било познатих спортских имена. 

Породични магазин Радио Београда 1 се, поред спорта, бави и другим лепим стварима из света који нас окружује. Топлим људским причама и догађајима који оплемењују душу. За то, поред осталог, служи редовна рубрика Променада, у којој дајемо широку и богату понуду културних дешавања широм Србије, укључујући бројне ликовне изложбе и друге уметничке догађаје. Идемо у сусрет Београдском џез фестивалу, који тек што није почео, одржава се од 21. до 28. октобра. Војислав Пантић, уметнички директор ове реномиране музичке манифестације, указаће нам на госте и њихове квалитете. Међу њима је и Лаила Биали, канадска пијанисткиња и певачица, професионално активна од раних двехиљадитих. Радила је најпре на канадској сцени, па се преселила у Њујорк, где је неколико година више била ангажована на пројектима других музичара, попут Криса Ботија, Сузан Вега и Стинга, него на развоју сопствене каријере. После су ствари дошле на своје место, признања и награде такође,а Лаила у Београд долази са својим триом.

Jош један интересантан музички хепенинг је пред нама- долазе нам светски признати извођачи кубанске музике "Afro Kuban Ol Stars", многољудни оркестар кога предводи Хуан де Маркос Гонзалес. Уз подршку амбасаде Кубе, концерт ће бити одржан 2. новембра у Центру "Сава". Де Маркос је, иначе, био "архитекта" пројекта "Buena Vista Social Club", називају га "кубанским Квинси Џонсом",а звучни израз који нуди са својим сарадницима из екипе је "мост" између савременог звука и традиционалне кубанске музике. Нешто више о њиховој дугогодишњој успешној каријери прича нам Александар Арежина, у име продуцентске куће "Лонг Плеј", организатора овог дешавања.

"Борини позоришни дани" коначно у свом дому, после седам година, од 21. до 25. октобра у Врању. "Покрет горана" организује "Новосадску јесен" од 24. до 26. овог месеца. У Ужицу је наредног викенда међународни рок фестивал "In Wires". "Јесењи фестивал јеврејске културе" дешава се од 23. до 31. октобра у Суботици.  Четврто издање Фестивала музичког филма одвијаће се од среде, 30. октобра, до недеље, 3. новембра, у "Арт биоскопу Коларац", у оквиру Коларчеве задужбине. "Босифест" - Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом биће одржан од 21. до 23. октобра 2019. у Кинотеци. Фестивал савременог плеса и извођачких уметности "Конденз", кога организује "Станица Сервис за савремени плес", одржаће се на више локација у главном граду. Концерт Ане Станић, са Симфонијским оркестром, под називом "За 20, 30 неких година" одржаће се 24. октобра у Центру за културу "Влада Дивљан". 

Позориште "Патос" из Смедерева у Центру за културу града на Дунаву одржаће још једну премијеру- "Искрица у мојој глави". У понедељак, у Вршцу, у Салону код Порте, вече под називом "Заједно до достојанственог рада" - перформанс / приче о кршењу радних права и губитку достојанства. Интернационални "Џез фест" одржава се 20. пут у Крагујевцу. Међународни фестивал традиционалних инструмената "Рог Баната" дешава се наредне суботе у Културном центру Зрењанина. Књижевно- документаристичко- музичко вече "Светлост без сенки", аутора Миливоја Миша Рупића, поводом 800 година од добијања аутокефалности Српске православне цркве, биће одржано у уторак, 22. октобра у "Галерији 73" на Бановом брду. Свечани концерт најлепших италијанских арија и дуета, поводом 140 година дипломатских односа Италије и Србије, биће одржан 22. октобра на Великој сцени Опере и театра "Мадленијанум". Еди Саша Ђорђевић, писац, рокер и полицијски инспектор, све то у једној особи, опет је изазвао интересовање јавности, овога пута романом под називом "Доктор".

Једна од традиција београдског позоришта Бошко Буха јесте да на репертоару негује драмске адаптације бајки- изведена је премијера представе "Коњић грбоњић", о којој нам прича глумица Катарина Гојковић. Завршен је шести гастрономски караван Изађи ми на теглу, који је и ове године обишао тридесетак градова Србије. Кад смо већ код доброг залогаја, нече изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Наши репортери јављају се са треће од укупно четири станице у оквиру традиционалног Кроса РТС-а, овога пута из Зајечара, уз напомену да је заврпница ове манифестације наредне суботе у Шапцу.

Спремили смо и лепе награде за слушаоце наше дуговечне емисије- од улазница за концерт Мире Шкорић, преко оних које додељују наши стални сарадници Опера и театар "Мадленијанум", "Академија 28" и "Дом омладине Београда". Током емисије ослушкиваћемо и друга дешавања из света око нас, укључујући и догађаје из домаћег и мешународног спорта.

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво