Новости дана

У поноћ је на Косови и Метохији почела изборна тишина уочи сутрашњих ванредних парламентарних избора. Од 120 посланичких места у косовској скупштини Срби имају загарантованих 10 мандата. За њихову попуну гласаће се медју кандидатима Српске листе, Самосталне либералне странке, Партије косовских Срба и коалиције Слобода. Право гласа има преко милион 900 хиљада бирача, што је око 200 хиљада више него што, према последњем попису, на Косову и Метохији има житеља. У српским срединама је регистровано око 120 хиљада бирача. Полиција је најавила да ће појачати будност током изборног дана.Изборе ће пратити како локални, тако и међународни посматрачи. Председник Србије Александар Вучић још једном је позвао косметске Србе да сутра гласају за Српску листу. Како је истакао,то је питање јединства, опстанка и наше будућности на Косову и Метохији.

Још увек није познат разлог јучерашњег привођења екипе Радио Београда у јужном делу Косовске Митровице. Наша екипа приведена је јуче поподне у полицијску станицу Јужна Митровица и после шесточасовног задржавања пуштена је на слободу. Канцеларија за Косово и Метохију је, поводом хапшења, оценила да привремене институције самоуправе у Приштини тренирањем силе према српским новинарима јавно исказују антидемократски и шовинистички карактер, али и намеру да Србе на Косову и Метохији ставе под "стаклено звоно" и изложе их информативној блокади.

Председник Јерменије Армен Саркисијан, другог дана званичне посете Србији, положио је, уз војне почасти, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. Церемонији полагања венца присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и чланови делегације Републике Јерменије. Након полагања венца, председник Саркисијан је у спомен-књигу уписао: „На овом историјском месту сећамо се свих оних који су дали животе за своју отаџбину".

Сједињене Америчке Државе су укинуле визе Пољацима за пословни или туристички боравак у Америци до 90 дана, објавио је председник Доналд Трамп. Трамп је одлуку образложио речима да је доста Американаца пољског порекла покушавало деценијама да укине визе и да је он то урадио у њихову част. Још само четири чланице Европске уније: Хрватска, Бугарска, Румунија и Кипар остале су у визном режиму са Сједињеним Америчким Државама.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво