Време спорта и разоноде

Лана Марковић је једина дама у Србији која се бави висинским скоковима у воду, и то са големим успехом. Пре неколико дана победила је на такмичењу у Вишеграду, где се скакало са импресивног здања, моста Мехмед-паше Соколовића. Лана се у раном детињству бавила гимнастиком, партерном и ритмичком, али је свој коначан избор пронашла у овом спорту препуном адреналина, од кога застаје дах. За њом су бројне титуле, пехари, шампионска звања, посебно по атрактивности истиче скокове низ густе и бучне слапове водопада у Јајцу, са висине од 18 метара, на главу. Иако рођена Београђанка, чланица је Клуба екстремних спортова Крагујевац, чији су чланови ове сезоне блистали и у Ужицу, као и на неколико локација широм региона, посебно на Сочи у Словенији. Лена, напоменимо, није запоставила ни школу - после средње Медицинске школе, дипломирала је на Шумарском факултету, намерава да се и даље усавршава. Прототип особе какве промовишемо у овим нашим суботњим дружењима...

На Европском првенству одржаном у граду Ванта у Финској, млада џудисткиња Надежда Петровић освојила је сребрну медаљу у категорији до 52 килограма, стиже у наш студио право по повратку с такмичења. Још један доказ колико наша земља има истински бисера, Надежда је и пре тога имала запажене резултате и освајала бројне трофеје и ласкава признања, наступајући за свој клуб Славија. Само ове године освојила је злато на јуниорском европском купу у Клужу, затим злато на континенталном купу у Сарајеву, као и сребро у Берлину и бронзу у Лајбницу. У децембру ће тек навршити нежних двадесет година, време је на њеној страни.

Уколико, бавећи се својим послом, адвокати морају да забораве на емоције и да буду увек разборити и при земљи, у оним ретким тренуцима када не раде,  имају право на тренутке слабости. Такав је случај с нашим данашњим гостом, у питању је правник Миланче Миша Миладиновић. Човек од крви и меса, с хобијима који можда нису свима доступни, али ће већину слушалаца - потписујемо- интересовати како су прошла његова путешествија са другарима и колегама, по пределима више него интересантним за причу. Џиповима, моторима и другим превозним средствима, Миладиновић и његови пријатељи Жељко Савић Чупа, Слободан Филиповић Фића , као и Зоран Савић Генерални, Драган Дупор-Дупор / у моторском `харли` сегменту путовања / обишли су свет којим се ређе иде. данас ћемо чути тек фео тих атрактивних прича о локацијама од чијег се помињања човек најежи- некада од милине, често и од саме помисли на опасности које би се могле испречити.

У емисији која и те како поштује легенде, и на спортском и музичком плану, посебан простор уступамо младима, за које екипа емисије процени да имају светлу будућност. Ни `садашњост` Тамаре Ристић са пројектом Kezz није рђава, напротив- своју музику ствара и изводи сама, њен музички израз је препознатљив по јединственој комбинацији савременог, електро-органик звука и стилизованог певања, инспирисаног изворном музиком Балкана, али и по веома емотивној интерпретацији и јакој енергији. У последњих годину и по, имала је око 90 наступа у земљама бивше СФРЈ, Грчкој, Албанији, Немачкој, Белгији, Норвешкој, учесник је бројних регионалних компилација, ствара примењену музику, има један објављени албум и нови сингл `Насмејан`, који је већ побудио пажњу широм региона.

Мађарска сцена је у фокусу осмог издања београдског world music фестивала `Todo Mundo`, који ће бити одржан од 29. сепрембра до 3. октобра. Негујући овакав вид презентовања музике свих континената, у жељи да макар нотама можемо да пробамо да научимо људе широм света да шире позитивне вибрације, у госте смо позвали Бојана Ђорђевића, директора фестивала. `Todo Mundo` је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, РТС, као и Collegium Hungaricum, Halmas Béla Program, Music Norway. Програми ће бити одржани на Коларцу, Студентском културном центру и култном Студију 6 Радио Београда.

Емисија `Време спорта и разоноде` веома негује односе са установама које већ година интензивно сарађују са овим програмским садржајем Радио Београда 1. Међу њима је и `Галерија 73` са београдског Бановог брда, која је истински храм културе већ годинама, представљајући све врсте уметности. Директорка Мирела Пудар са сарадницима недавно је у правом светлу представила Београд и Србију гостовањем у Пули, још се нису слегли позитивни утисци ни са представљања у Скопљу, а већ се припремају нове `туре` у региону, али и узвратне посете `људи од уметности` из региона. Скренућемо пажњу и на актуелну изложбу у овом здању, под називом `Свирај фруло, свирала дуго`, у оквиру `Дана међународне баштине`, чији је аутор Миливоје Мишо Рупић, угледни уметник родом из Дучићевог Требиња.

Као и сваке суботе, наш породични магазин `региструје` дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Србија у томе има чиме да се похвали, увек има лепих дешавања која овај свет чине лепшим. Међународни фестивал позоришта за децу почиње сутра у Суботици. Фестивал православног филма `Снажни духом` дешава се од 25. септембра у Крушевцу. Овог викенда обележавају се `Дани Румуна` у Глогоњу, а Фолклорни фестивал војвођанских Мађара је наредне суботе у Сенти. `Коњи поново каскају Малом Реметом` је манифестација која се 28. септембра дешава у организацији удружења `Фрушкогорски ждребац`. Удружење `Пони кутак`, пак, истог дана обрадоваће највише малишане из Новог Сада и њихове госте, организацијом `Пони купа`.

Одбојкаши Србије играју са репрезентацијом Чешке утакмицу на Европском првенству, док се подмлађена женска селекција наше земље сутра састаје са Рускињама на Светском купу. На Ади Циганлији сутра се одржава Отворено првенство Србије у триатлону. Клуб кошаркаша у колицима Сингидунум организује седми по реду међународни `Трофеј Београда`. Планинарски клуб Балкан обележио је 10 година успешног рада. Фестивал средњовековне културе `Витешки дани` одржава се сутра у Сремским Карловцима. Двадесет трећа међународна ноћ слепих мишева почиње вечерас у Природњачком музеју на Калемегдану. У току је седмо издање `Циркобалкана` фестивала, једине смотре савременог циркуса у Србији.   

Бачки Брег је домаћин Михољданских сусрета, Зрењанин тродневног фестивала `Стриполис`, овог викенда дешава се и `Good game`, counter strike такмичење. Најављујемо и премијеру дипломске плесне представе Института за уметничку игру, у кореографији, драматургији и режији Јоване Иконић. Дводневни фестивал `Etno.com ` биће одржан у Панчеву, док је вече танго музике заказано за 25. септембар у малој сали Центра за културу Пожаревац. Идемо у сусрет 52. `Србија релију`, старт је у петак вече у Врњачкој Бањи. Ученици Хемијско-прехрамбене технолошке школе из Београда током прошле и ове школске године учествују у `Ерасмус+ "Млади у акцији" (Youth in Action ) пројекту под називом "Млади, рецимо ДА здрављу!" ,  циљ пројекта је промоција здраве исхране и здравих стилова живота код младих. Хемијско-прехрамбена технолошка школа овај пројекат реализује као партнер Средњој школи из Словенске Бистрице из Словеније и Техничко-саобраћајној школи Баја Сприје из Румуније.  Нови, 69. по реду скуп оних који никада не би да одрасту предвиђен је за наредну суботу, 69. Берзу најављује председник Клуба љубитеља играчака Мирослав Жуњић.  

Признати београдски музичар Мишко Плави вечерас концертно представља свој нови албум `Хиљаду осмеха` на сцени `Коларца`, уз пријатеље и сараднике. У оквиру 31. Фестивала хумора за децу у Лазаревцу своју `Много шарену књигу` представио је аутор Мирко Марковић, следи и промоција у Библиотеци града Београда. `Београдске хорске свечаности` одржавају се наредног викенда у нашем главном граду. Нова сезона у Српском Народном позоришту у Новом Саду почиње извођењем представе `Смедерево 1941`, списатељице и редитељке Ане Ђорђевић. Једну од главних рола тумачи наша саговорница, глумица Тања Пјевац.

Током емисије чућемо и `Културни подсетник`, са богатим понудом предлога уметничких изложби, које се одржавају широм Србије. Милијан Стојанић, витез кулинарства, и овога пута припремио нам је рецепт за сладокусце. Богату спортску понуду заокружићемо најсвежијим информацијама из домаћег и међународног спорта, уз `надгледање` резултата на утакмицама актуелних фудбалских шампионата.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво