Моја књига

Новинарка Вукица Стругар говори о томе зашто воли дело ''Самом себи'' Марка Аурелија. Дело ''Разматрања о самом себи'', или како се данас најчешће назива ''Самом себи'', јесте дневник Марка Аурелија, римског цара и последњег великог представника стоичке филозофије, који је живео у 2. веку. Најважније одлике овог царевог дневника јесу искреност осећања, дубина мисли и кристално јасан језички израз.

Све што је цар-филозоф писао о животу и људској беди прожето је његовим личним осећањима. Видна је у делу сумња која често пробија опну веровања, видан је бол који се јављао у тим часовима сумње, као што је видан и напор да се разумом освојене мисли помире са интензивним осећањима. Присутна је у делу вера у непобедивост људског ума, и нада да ће аутора ових записа та вера спасити од аскетске сувоће и очајања. 

Наша саговорница прича о томе када и како је открила дело ''Самом себи'', шта јој оно значи, зашто га сматра драгоценим, и колико често му се враћа. Вукица Стругар је дипломирала на Филолошком факултету у Београду, на групи за југословенску и општу књижевност. Као новинар ради већ читав низ година. У културној рубрици ''Вечерњих новости'' пише о позоришту, књижевности и другим културним темама.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво