Код два бела голуба

IN MEMORIAM: Предраг Пеђа Ристић (1931-2019)

Предраг Пеђа Ристић рођен је у Београду 17. јануара 1931. На Архитектонском факултету у Београду дипломирао је 1956. године, а докторирао је на Универзитету у Грацу са тезом „Реконструкције преисторијске архитектуре Лепенског вира".

Био је члан УЛУПУДС-а, оснивач друштва „Љубитеља Саве и Дунава" и Друштва за обнову и оживљавање Светих Арханђела у Призрену. Предавао је на многим академијама у Европи а на Академији Српске православне цркве за уметности и конзервацију био је професор од њеног оснивања.

Као архитекта највише је радио пројекте реконструкција и рестаурација, међу којима су и реконструкција Вукове родне куће у Тршићу, Дома Јеврема Грујића, манастира Светих Арханђела у Призрену, Новог Брда на Косову и Цркве Светог Николе у Приштини.

У знак сећања на преминулог Предрага Пеђу Ристића слушамо емисију „Код два бела голуба" из 2010. у којој је наш познати архитекта говорио о свом животу и стваралаштву.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво