Време спорта и разоноде

Српска атлетичарка Милица Гардашевић освојила је бронзану медаљу на Европском првенству у Шведској за млађе сениорке у дисциплини скок у даљ. Она је у финалу скочила 6.43 метра у петој серији и заузела треће место. Само који минут пре изласка на главни стадион, њен наступ је био доведен у питање али је надарена атлетичарка стисла зубе, привремено заборавила на угануће зглоба и нашој краљици спортова донела још једно признање. Чланица новосадске Војводине изненадила је чак и свог тренера Марка Милинкова, који најбоље познаје њене могућности. Наставак једне лепе приче која ће, ако фортуна и здравље буду на њеној страни, ако се склопе све коцкице, Србији подарити још једну истинску атлетску звезду. Милица је подредила све успеху, одриче се много тога зарад онога што следи. Ако је Ивана Шпановић краљица скока у даљ, онда је Гардашевићева у најмању руку принцеза, с тенденцијом да постане светски признато име у овом спорту.

Екипа Земуна победник је премијерног издања београдског ФИБА 3x3 баскет челинџер турнира, који се пред више од хиљаду гледалаца, играо на платоу испред београдске `Штарк Арене`. У фантастичном амбијенту, Земунци су у финалу победили фаворизовану екипу Новог Сада 21:16. Не чуди толика популарност баскета у земљи кошарке, ипак она је из дана у дан све већа и већа, момци имају своје официјелне фанове који их прате широм земље, на разним турнирима. Земунци, предвођени Небојшом Бошковићем, управо су се вратили из Канаде, где су такође наишли на топао пријем и спремају се за нова путешествија. Чланови ове шампионске поставе су још Никола Вуковић, Лазар Рашић, Богдан Драговић, Марко Дугошија и Стефан Николић.

Формула `Студент тим Тенфоре Друмска Стрела` представио је своје осмо возило на Машинском факултету у Београду. На креирању најновијег болида формуле `Тенфоре Друмска Стрела` тима, радило је чак 45 студената са девет факултета Универзитета у Београду. Међу њима су студенти Машинског, Технолошко-металуршког, Електротехничког, Економског, Архитектонског, Математичког и Правног факултета, Војне академије, као и Факултета организационих наука. Овај тим након представљања и тестирања возила очекују два престижна такмичења - у Холандији и Мађарској. Наша емисија испратила је све генерације Друмске стреле, труди се да и медијски помогне овим ентузијастима који се својски труде да наш Универзитет и Србију представе у правом светлу у Европи и свету. Српски студенти су, тако, направили формулу брзу као ферари - до 100 км на час за свега четири секунде. Марко Томановић, наш гост, возач је формуле, али познат и по успесима у картинг спорту.

Паракарате као спорт је још увек у развоју и тренутна репрезентација Србије је пионирска на овом пољу, а чак 4 од 5 њених чланова тренира у клубу Европа, кога представљамо ове суботе. Његови спортисти су остварили значајне успехе на Првенству Европе 2018. године - Драгана Угреновић је освојила 2. место у категорији слепих и слабовидих, а Нина Портолан 4. место у категорији корисника колица. Један од циљева клуба Европа за предстојећу такмичарску сезону је учешће на Првенству Европе у Бакуу, у Азербејџану 2020. године. Пре неки дан започела је бесплатна летња школа каратеа за особе са инвалидитетом, траје до 27. августа, на старом ДИФ-у. Води је Ливијус Бунда, виши спортски тренер каратеа и тренер паракарате репрезентације Србије, са својим сарадницима. У госте нам долази Нина Портолан, са којом ћемо разговарати на ове теме.

Врло интересантан гост стиже нам са београдског Дорћола, макар је рођен 1994. године у Кардифу у Велсу. Без обзира на земљу порекла, већег партизановца од Рика Хартлија сигурно нећете наћи нигде на свету. Једноставно се заљубио у црно-белу боју, за Партизана је навијао и прексиноћ док је играо у Велсу, редован је на његовим утакмицама, и сам воли да `пика` лопту с друштвом, с овим момцима са слике, које је такође заразио `партизанофобијом`. Рик у нашем главном граду живи безмало четири године, срећно је заљубљен у једну девојку из Зајечара и данас ће нам испричати како је доживео прву утакмицу Партизана ове године на европској сцени, као и шта му се још свиђа у Београду и Србији, у тој мери да је перфектно савладао наш језик и њиме одлично барата. 

Породични магазин Радио Београда 1 прати дешавања у свету који нас окружује, укључујући бројне манифестације културно- привредног карактера, којима Србија обилује током врелих летњих месеци. Говорићемо, уз остало,  о 64. веслачкој регати у кајаку и кануу. Традиционална `Белмужијада` одржава се од 2. до 4. јуна у Сврљигу. У истом термину, у Шапцу се одржава `Бубијада`, скуп заљубљеника у култно немачко возило. Најављујемо и `Шумадијски опанак` у Аранђеловцу, који се одржава сутра, као и традиционални одбојкашки камп `Дејан Брђовић`, који се одржава двадесети пут, у знак сећања на нашег легендарног спортисту, и то на Гочу, уз учешће бројних гостију из света одбојке.

На ранчу `Парче раја` у Кутлову 4. августа одржава се друга `Кутловачка фијакеријада`. Трећи међународни фестивал камерне музике, у организацији удружења `Музика у виноградима`, одржава се у Вршцу. `Лове Фест` је у Врњачкој Бањи од 1. до 3.августа. Фестивал `Пиано Суммер` догађа се од 1. до 10. августа у Врању. Међународни фестивал балона `Крушевац кроз облике` ове године одржава се од 2. до 4. августа. Обележићемо и `Тешњарске вечери` у Ваљеву, `Избор за харамбашу Подгорине` у селу Братачић код Осечине, као и још једну познату манифестацију- `Прођох Левач, прођох Шумадију` у Рековцу, у манастиру Каленић, одржава се по 50. пут. У сусрет `Нишвил` фестивалу, ове суботе најављујемо театарски део манифестације у граду на Нишави, о коме брине Маја Митић.

Десета међународна дечја ликовна колонија одржава се у месту Јабука код Панчева. Пулени атлетског тренера Невена Ранића бележе успех за успехом. У петак вече је концерт међународног гитарског дуа у Центру лепих уметности `Guarnerius`, док је овај викенд у Лозници у знаку фестивала `Crossover Musicfest`, о коме нам говори наш познати инструменталиста Зоран Старчевић. Под слоганом `Одведимо град у природу`, у Музеју афричких уметности сутра је дан за дружење, у организацији удружења `Кишобран`. Наша колегиница, уредница и новинарка РТС-а Милица Момчиловић изабрана је за председницу Светске федерације научних радника. Манифестација `Златне руке` на реду је 2. августа на Власини. Биће речи и о филмском фестивалу на Руднику, о актуелној изложби у Природњачком музеју, као и о поставци августвских изложби у Културном центру Београда. Коначно, забележићемо и леп спортски јубилеј, женски фудбалски клуб Слога из Земуна обележава пола века постојања, и то пригодним турниром, с бројним гостима из региона.

Новинар Радио Београда 1 Милан Биговић пратио је читав ток Светског првенства у ватерполу у граду Гвангџу, одакле нам се јавља и данас, с утисцима везаним за последњу утакмицу нашег државног тима на овом шампионату. Пратићемо и актуелне резултате у првенствима земаља у којима су почела, као и друге актуелности из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво