Време спорта и разоноде

У чудесном амбијенту највеће српске дворане, наше најбоље кошаркашице игром и резултатом демолирале су селекцију Шведске, која је до тог часа важила за "тврд орах" и једну од најагресивнијх екипа међу учесницима Европског првенства. Изабранице Марине Маљковић тако су избориле улазак међу четири најбоље репрезентације Старог континента и обезбедиле учешће на Олимпијским играма у Токију. Вечерас се игра полуфинални сусрет са селекцијом Шпаније, која је до сада- заједно са Француском- међу најтрофејнијим европским репрезентацијама. Но, ако су могле да пруже завидну ефикасност, креативност и умешност у нападачким акцијама, ако кроз одбрану наших девојака није могао да пролети "ни врабац", камоли Швеђанке, нема разлога да сумњамо да ће Србија и овом приликом дати све од себе да обрадује нацију. О овом шампионату разговарамо са Александром Рачић, такође репрезентативком Србије, рођеном Краљевчанком са интернационалним играчким искуством, девојком која је прошла комплетне припреме са екипом која управо игра у "Штарк Арени".

Ова емисија препознатљива је по томе што увек и радо скреће пажњу на оне за које проценимо да би могли бити истинска будућност српског спорта. Жарко Дицков то свакако јесте- рвач београдског Радничког, с боемског Црвеног крста, без сумње један од оних с којима се рачуна у овом трофејном спорту. Почео је с рвањем још као шестогодишњак, у клубу Победник, у Борчи, да би се потом преселио међу "крсташе", где је већ десет година. Првак је Србије у свим узрастима, освајач већег броја медаља на међународним турнирима, одличан шести на Европском шампионату за сениоре у Каспијску. 

Друге по реду Европске игре одржане су недавно у Минску, Србији је припало укупно шест одличја. Међу освајачима ласкавих медаља су и два представника самбо спорта, Дмитри Герасименко и наш данашњи гост, Новосађанин Владимир Гајић, обојици је припала по драгоцена бронза. Гајић је у главном граду Белорусије био бољи од свог противника из Шпаније, кога је победио са 6:0 у категорији изнад 100кг. Владимир је већ био трећи на првенствима света и Старог континента, у разним конкуренцијама. На прави начин је, поред осталог, бранио и боје Универзитета у Новом Саду, баш као што заставу Србије с поносом развија на сваком такмичењу, јер му медаље ретко и тешко измичу.

Блуз састав "Texas Flood" егзистира на музичкој сцени Србије од 2004. године, када је Ненад Mr Swagger Златановић окупио тим истомишљеника, темељећи звук на утицајима Стивија Реја, Џими Хендрикса и "Лед Цепелина". Време садашње- у питању је један од цењенијих састава у региону, клупске свирке и фестивали широм земље се подразумевају, а пре три дана овај бенд је објавио нови албум, први у каријери на нашем језику. Уз остало, ту су блуз обраде састава актуелних седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, од "Поп машине" до "Азре". Ненад Златановић испричаће нам како је изгледала промоција на којој се окупио безмало васцели овдашњи рокенрол свет.

Лето је идеално за одржавање туристичко- културних манифестација, има их широм Србије, па слушаоцима на време скрећемо пажњу на неке од њих. Сутра у Аранђеловцу почиње 54. по реду манифестација "Мермер и звуци". У Пецкој се одржава традиционална смотра фолклорних друштава Србије и БиХ "Две обале, једна Дрина". Тек што није почео и "Театар у тврђави", и то лепој, древној смедеревској. Данас и сутра одржавају се и "Дани Буковице". Пред нама је и међународни фестивал фолклора "Вршачки венац". У Великом Градишту све је спремно за нове "Царевчеве дане". Други по реду "Ли Ла Ло фестивал" одржаће се у Лозници, Тршићу, Бањи Ковиљачи и Лешници. Променадом у Врњцима шетаће они којима је до добре забаве, јер почиње још један међународни карневал.

Још једно "Власинско лето" одржава се у Сурдулици и Власини, У Алексинцу- "На Морави воденица стара", у Доњем Милановцу међународни музички фестивал младих "Тин", а у Чачку фестивал амбијенталне и етно музике "Карусел 2019". Најављујемо и Косидбу на Рајцу, Дринску регату у Љубовији, "Мишићеве дане" у Мионици, Јадовнички ултрамаратон у Пријепољу. Сабор дечјег народног стваралаштва "Илинско врело" очекује нас у Бољевцу. Сплаварење Ибром, под називом "Спуст без граница", подразумева потез Лепосавић- Рашка. Петровдански поход на Јухор организује планинарски клуб "Рунолист". Фестивал влашких игара дешава се у селу Житковица код Голупца. Из Косјерића, одакле је и наш витез кулинарства Милијан Стојанић, који је и данас присутан с предлогом јеловника за недељни ручак, стиже нам и најава за традиционалне "Чобанске дане".

Са прве полуфиналне утакмице Европског првенства у кошарци јављаће нам се Слободан Малетић, док ће Стеван Ковачевић испричати како протиче завршница кампа Кроса РТС-а за децу из дијаспоре, који се одржава у зеленом Сомбору. Пратимо и дешавања на тениском турниру у Вимблдону, као и све остало што је актуелно из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Поделићемо слушаоцима и дарове Музичке куће "Југотон", Нушићева 27, све то гарнирати музиком састављеном од микса евергрин нота из златних времена домаће фестивалске сцене и актуелних хитова са светских музичких топ листа.

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 



 

 


 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво