Моја књига

Књижевница Дивна Вуксановић говори о томе зашто воли бајке Ханса Кристијана Андерсена. Дански књижевник Ханс Кристијан Андерсен (1805–1875) писао je драме, путописе, приче и романе, али је данас је најпознатији као писац бајки. Више од 150 година његова дела се преводе на све језике света, драматизују, екранизују, прерађују у либрета за опере и балете.

Један од тумача Андерсенових дела назвао га је краљем дечијих писаца, и то образложио речима: ''Андерсен је краљ јер нико попут њега није знао продрети у душу бића и ствари.'' Андерсенове бајке: Славуј, Мала сирена, Снежна краљица, Оловни војник, Двојчица са шибицама...постале су битан део културе многих народа. Његове бајке поседују изразит поетски квалитет. Писане су богатим, лаким и лепршавим језиком, с пуно хумора испод којег се често могу наћи озбиљни, тужни, иронични мотиви. У сваком случају, његове бајке читаоце воде у заносни свет маште и омогућавају му да живот осети у свој његовој пуноћи.

Наша саговорница прича о томе када и како је открила Андерсенове бајке, шта јој оне значе и колико често им се враћа. Чућемо и зашто је Мала сирена њена омиљена бајка.
Дивна Вуксановић је књижевница, теоретичар медија, редовни професор на Факултету драмских уметности и председница Естетичког друштва Србије. Пише поезију, прозу, есеје, романе, драме и путописе. Објавила је једанаест књига у домену литерарног стваралаштва, ауторка је три радио-драме. До сада је објавила пет научних студија у области филозофије и велики број стручних радова.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Музички сaрадник: Веселин Малданер.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво