Код два бела голуба

Поред објављених збирки песама "Посмртне почасти", "Дани и ноћи", и "Оковани стихови", књиге разговора о писцима, превода Шекспирових драма (заједно са Живојином Симићем), песник, есејиста, критичар и преводилац Сима Пандуровић (1883-1960) писао је и огледе из естетике. Такав један оглед под називом "Интегрална поезија" који је објавио 1920. године, био је полазиште за вечерашњу причу у емисији "Код два бела голуба" о поезији песника чије су песме за једне имале снагу песничког манифеста у годинама пред Први светски рат а за друге биле одраз једне песмистичке "књижевне заразе" (Јован Скерлић).

А "Интегрлана поезија" откривала је и Пандуровићево мишљење и певање и оно што чини највећа дела поезије и истине:
"...највећа дела поезије и истине остају ипак она која нам обасјавају живот са свих страна, живот интегралан и цео, компликовани амбијент нашег унутрашњег живота, који је, уједно, цео видљиви и невидљиви свет нашег искуства и његова смисла.

Отуда су највећа дела светске литературе онa која су успела да нам живот и истину даду тако непоцепану, свестрану, целу, и која нам у нашој вечитој и неизлечивој жудњи за истином могу дати задовољења, колико је потебно, колико је нужно, и колико је могуће. То су она дела, која нам, по примеру Дантеове „Божанствене Комедије" или Шексирових трагедија, или Балзакове „Људске комедије", или Игове „ Легенде Векова", могу дати визију света, историју наших рођених душа, дискретну философију наших напора, сумња, наших болова и радости, наше вере, и иманентног смисла оне борбе између духа и материје, и хаоса у коме проживљујемо своје жалости и своје радости и проводимо дане свога краткога индивдуалног, земаљског живота."

Аутор и уредник емисије Тамара Крстић.

Музички уредник: Радмила Дујаковић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво