Недељом за село

Од 4 хиљаде, 700 насеља у Србији, свако четврто полако нестаје, а у хиљаду села има мање од по 100 становника. У покушају да се тај процес заустави, формиран је Национални тим за препород села Србије у коме је више од 50 стручњака. Председник Александар Вучић оценио је да је опстанак села од пресудног значаја за Србију и обећао да ће све државне институције помоћи Националном тиму.

Уочи почетка жетве, директор Удружења Жита Србије Вукосав Саковић процењује да ће приноси пшенице бити изнад петогодишњег просека и да ће око милион тона претећи за извоз.

Укупна цена товљеника, због афричке куге свиња, последњих месеци је порасла, али и даље варира. Истовремено, потрошачи у месарама свињетину плаћају у просеку за 10 до 15 одсто више него пре.

На следећем јавном позиву за средства ИПАРД-а, ове године моћи ће да учествују и виноградари и винари. Мада су рокови за припрему документације релативно кратки, многи се спремају за учешће на конкурсу јер им, како кажу, недостаје готово све- од добре опреме до модерне технологије.

Представићемо вам и младог пољопривредника Александра Жилића, који је, заједно са супругом Маријом, своју судбину и будућност везао за земљу у сремском селу Мартинци. У малој породичној млекари праве сир и продају га на кућном прагу, баве се и товом свиња, а недељом упрегну коње и провозају се селом.

Уредник и водитељ: Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво