Време спорта и разоноде

Други пут у последње три године ФК Бродарац освојио је домаћу лигу у конкуренцији омладинаца. Шампионски пехар са собом повлачи и учешће у Лиги шампиона младих, такмичењу у коме је Бродарац већ наступао пре две године, чак стигао и до "нокаут" фазе, у којој је од њих бољи био Манчестер јунајтед, њега је са клупе предводио Ники Бат. Још једна потврда сјајног рада с млађим категоријама на Старом сајмишту, где се кале нови бисери београдског и српског фудбала. У госте нам долазе шеф стручног штаба Жељко Миковић и играч Марко Јанковић, десни бек или штопер по потреби, момак који је у Бродарац дошао лане, из редова Црвене звезде, у којој је провео пуних десет година, од када је почео да пика лопту.

Наредне суботе у Хали спортова "Ранко Жеравица" биће одржано гала кик бокс вече. Поред три борбе за професионалног првака Србије у овом спорту, пратићемо  и меч за титулу професионалног првака света WАКО PRО, у категорији 88.600 килограма. За ово ласкаво звање бориће се наш данашњи гост у студију Бојан Џепина, представник Србије, и његов ривал Лука Жуљевић, родом из Каштел Гомилице крај Сплита, у Хрватској. Биће то, без сумње, добра борба, састоји се од пет рунди по три мунта, како налажу прописи светске про организације. Састајали су се два пута, важним приликама и у битним мечевима, резултат је нерешен, ето прилике да пратимо одличан и неизвестан сусрет у спортском здању на Новом Београду. Џепина је, иначе, вишеструки првак државе, шампион Балкана, освајач европских и светских купова, вицешампион Европе и света.

Током данашње емисије, разговараћемо и са фудбалским арбитром Срђаном Јовановићем, који је одређен да буде међу делиоцима правде на предстојећем Европском првенству. Одбојкашка репрезентација Србије вечерас игра од 22 часа и 10 минута утакмицу са селекцијом Аустралије. Пратимо и завршницу тениског турнира Рoлан Гарос, из "града светлости" јавља нам се Никола Ђукић. Синиша Ружичич, један из плејаде сјајних новинара "Политике експрес", у њено златно време, вишеструко је активан на спортском пољу, управо се вратио са једног јаког међународог шаховског турнира, на коме је забележио фини успех. Најављујемо и међународну Трку пријатељства у атлетици, заказану за 15, јун. Истог дана одржава се и планинска трка са препрекама у Јелашничкој клисури. Првенство Србије у олимпијском дизању тегова за сениоре и ветеранке одржава се сутра у Панчеву. Наредне суботе је и Отворено првенство јуниора у триковима на скејтборду, на београдском Ушћу.  

Београдски кантаутор Срђан Марјановић придружиће нам се у студију око 18 часова, како бисмо попричали о његовом двоструком албуму, у издању "Југотона", на коме су се, поред звучних "исечака" из рана фазе, нашли Срђанови највећи хитови, али и нумера која је светску премијеру имала управо у нашој емисији. Ради се о песми "Пешчани сат", коју је Срђан написао, а отпевао заједно са Мајом Оџаклијевском, као омаж једном времену кога више нема, а које нам је свима у срцима. Реакције слушалаца говоре да можда не би требало да остане само на носталгији и жалу за младошћу, већ да је још увек доста оних који држе до фине мелодије, лепог текста, чистих, "умивених" аранжмана и продукције. Мало су тиши у овој медијској халабуци, више се чују они сумњихив квалитета, али то не значи да ће се одрећи истинског уживања у музици. Марјановићев двоструки албум то свакако омогућава.

Манифестација "Банатска бајка" почиње прексутра у Зрењанину. Бојан Љубеновић прича о монодрами "Е, мој Тодоре", премијерно изведеној у Кући Ђуре Јакшића, рађеној по мотивима његове књиге "Србијо, Бог ти помого". Причу о 7 смртних грехова, позоришта "Лудум, Лудум" на сцену је поставио редитељ Петар Ристовски. "Бенефит вече- добро дело на квадрат", назив је сутрашњег програма у клубу "Полет". "Дани Смиљане Мандукић" почињу вечерас представом "Иверје", у којој су део ансамбла глумци између 19 и 95 година. Отворене су јунске изложбе у Културном центру Београда. "Арт Линк фестивал" биће одржан од 12. јуна до 1. јула. Мирољуб Филиповић Филимир излаже у галерији  "Атријум", Библиотеке града Београда, радови Смиљке Хорњак могу се видети на Багљашу крај Зрењанина, а 51. Мајска изложба УЛУПУДС-а траје на Андрићевом венцу до 28. јуна. У Београдском зоо врту, на радост посетилаца, посебно малишана, отворен је јединствени пингвинаријум. Изграђен је по највишим стандардима, има места за 40 пингвина,а садашњих 17 су хумболтови пингвини, који живе на обалама Чилеа и Перуа у Јужној Америци. Врт добре наде је, као становнике, пингвине имао пре више од 30 година, а нови пингвинаријум грађен је нешто дуже од три године и у њега је уложено између 350.000 и 400.000 евра. На ту тему, прича нам директор животињског царства на Калемегдану Србољуб Алексић.


Уз учешће сликара, фолклорне секције, глумаца, песника и музичара, Удружење уметника Мајданпек представиће изложбу "Мистика Хомоља" наредног петка у Центру за културу "Влада Дивљан". Истог дана, у Народном музеју у Зрењанину биће отворена изложба „Ала смо се наодмарали... Омиљена места на којима су се Војвођани одмарали крајем 19. и током 20. века". "Дани Милосава Буце Мирковића" одржавају се у Александровцу, ту је и Сајам књига у Kрагујевцу, као и витешки фестивал "Заштитници тврђаве" у Нишу. "Blockstok" фестивал дешава се у Новом Саду, нова манифестација "Wine Garden" у прелепом амбијенту Ботаничке баште у Београду, док се у Сенти одржава фестивал "Море осмеха", а актуелно је и Цветање Тисе. Тиски цвет, врста инсекта која је успела да опстане упркос разним загађењима и поплавама, проводи три године у муљу ,да би живео тек неколико сати. Само са једним циљем - да продужи врсту. То се дешава тек једном у години, и немогуће је раније предвидети тачан датум разгледања гостију из земље и иностранства, то су те неке дивне игре природе.

Удружење "Тачка сусретања" из Вршца 14. јуна на отвореном организује хуманитарно хумористичко вече за оболелу Јовану Јовановић. Дивна Гагић вечерас ће у Културном центру Зрењанина представити своју књигу "Метла за душу". Балерина, кореограф и педагог Ана Пфлуг блиста од задовољства због седме премијере својих ученика. Сузана Џелатовић и Милица Радовић заједно излажу у Ћуприји, чућемо и Милену Трутин из "Креативног центра", као и писца Бранислава Јанковића. Лесковачка школа стрипа оборила је, са ученицима четири основне школе из града на Ветерници, европски рекорд, и претходни је био у њиховом власништву. Најзад, указујемо и на леп догађај у организацији Туристичке организације Медвеђа, четврти скуп под називом "Карневал најмлађих, младих и увек младих".  

И ове суботе чућемо предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Дом омладине Београда и Музичка кућа "Југотон" у Нушићевој 27 поделиће награде нашим редовним слушаоцима. Пратићемо актуелности из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, причати на разне теме- од нове бламаже фудбалске репрезентације Србије до успеха оних који су, неоправдано и незаслужено, некако увек на маргинама, у другом плану, а доносе кудикамо више радости овој држави и народу од извиканих, размажених звезда лоптања, којима је очито до дреса репрезентације Србије стало таман толико као до распродаје вишања на, рецимо, Бајлонијевој пијаци. Биће и музике за сва времена, из златног фестивалског доба до актуелних хитова са светских музичких топ- листа.

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво