Којекуда

Обновљена Тврђава Голубачки град је ових дана свечано отворена за посетиоце уз, како је назван, Средњовековни програм, са витешким борбама, радионицом калиграфије, ковачком и радионицом за израду лукова и стрела, и концертом средњовековне музике.

Иначе, остаци средњовековног града Голупца налазе се на десној обали Дунава, на најнеприступачнијем месту које представља улаз у Ђердапску клисуру. Сам простор тврђаве припада Националном парку Ђердап и у оквиру је природног резервата под називом Голубачки град. Непосредно пре почетка Ђердапског теснаца, Дунав је најшири у целом свом току, а у правцу румунског села Коронине и тврђаве, на средини реке, вири стена висока око 5 м, позната као ,,Баба-кај'' ( што на турском значи ,,покај се'' ). За ову стену, као и за саму тврђаву, везују се многе легенде које говоре о имену, животу и смрти, љубави и рату.

Којекуда прича коју ћете слушати забележена је лета 2018-те, у јеку радова на реконструкцији Голубачке тврђаве. Из визиторског центра, крај самог Дунава, огромног и плавог, поглед вам сам скреће ка белим кулама које су наслоњене на стену тик уз реку. До тврђаве, тада, због трајања радова оковане скелама, води лепо и широко шеталиште, а кад се приближите средњевековном здању простор се унутар зидина збија до уских стаза, које вас воде стрмим успонима. За неку шетњу по тврђави потребна је кондиција и вештине, одмах се види.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.
Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво