Новости дана

Годину дана од хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића у Косовској Митровици, полицијски инспекторат у Приштини покреће истрагу о том случају, после жалбе заменика министра унутрашњих послова Милана Радојевића, пише Коха диторе. Хапшење су тада образлагали речима да је Ђурић занемарио одлуку власти о забрани посете Косову и ушао незаконито, алтернативним правцима.

Специјалне полицијске јединице су, подсећа лист, отишле на север, углавном насељен Србима и ушле у зграду где су били присутни српски министри Владе такозваног Косова и други учесници. Неки грађани су повређени у акцији пошто су покушали да спрече полицију да ухапси Ђурића. Повређен је и тадашњи министар пољопривреде Ненад Рикало. Полиција је ухапсила Ђурића и са лисицама на рукама одвела га у у Приштину уз примену силе.

Члан Председништва Српске напредне странке Небојша Стефановић изјавио је да ће се у наредих 20-ак дана знати да ли ће избора бити у јуну или у марту наредне године. Стефановић је објаснио да је јун први реалан, могући термин за одржавање избора. Чланица Председништва Српске напредне странке Зорана Михајловић оценила је да су избори најбољи начин да се види шта грађани мисле. Она је рекла да је Председништво СНС-а овластило лидера странке Александра Вучића да донесе одлуку о евентуалном расписивању избора.

У Паризу је одржан састанак председника Француске и Кине, Емануела Макрона и Си Ђинпинга, немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Европске комисије Жан-Клода Јункера. Главна тема су били односи Европске уније и Кине. Француски председник Емануел Макрон потврдио је историјско ривалство између Уније и Кине и позвао обе стране на јачање мултилатерализма, док је кинески председник Си Ђинпинг рекао да је сарадња главна у односима Кине и Европе и да су надметања безазлена. Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер поново је затражио да европске компаније имају већи приступ кинеском тржишту, односно исти степен приступа, као што кинеске компаније имају у Европи.

Циклон "Идаи", који је 10 дана беснео у три државе на југу Африке, угрозио је више од милион и 850 хиљада људи у Мозамбику, саопштила је Агенција Уједињених Нација за хуманитарна питања. Број жртава је порастао на више од 750, што није коначан број. Око 230 хиљада расељених смештено је у кампове широм земље. Власти Мозамбика кажу да се стање у Бејри поправља, да је отворен главни пут, и омогућена лакша достава хуманитарне помоћи.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво