Забавник

У недељу, 24. марта 1929. године у 10 часова и 30 минута почело је редовно емитовање програма Радио Београда из закупљених просторија на другом спрату здања САНУ, где је за потребе Радио Београда изграђен модеран студио. Програм је најавила Јелена Билбија Лапчевић. Фанфаре су означиле почетак редовног емитовања програма Радио Београда, на таласној дужини 455 метара. Хор певачког друштва "Обилић" отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму "Ђакон Стефан и два анђела". Свечаном отварању београдске радио-станице присуствовало је око 300 званица из културног и јавног живота.

Пословицу ''Чизма главу чува, шубара је квари'' углавном тумачимо као савет из практичне медицине. А може бити да је настала и захваљујући причи која следи: негде око 1790. године гроф Густав од Шлабендорфа нашао се тамо где и већина племића који нису успели да побегну француским револуционарима - у затвору. Доживео је оно што је тада доживела већина људи плаве крви: суђење на брзину и пресуду да буде погубљен гиљотинирањем. Неколико дана после одлуке суда, када су стражари ушли у натрпану зтатворску ћелију и почели да прозивају осуђенике на смрт, поменути гроф је почео да се припрема за своје последње путовање.

И док је он тражио своје чизме, настала је велика гужва у ћелији, стражари су одвојили осуђенике и одвели их. Гроф је остао у затвору и више се нико није интересовао за њега. Име му је било прецртано на списку погубљених, да ли грешком или намерно, није важно, и остао је још неколико месеци у затвору.

У Забавникову музичку кутијицу данас смо спаковали неке рок групе у којима су међусобне свађе неизбежне. Мало је бендова који су толико познати по свађи својих чланова попут британске групе "Оасис". Готово да не може да прође месец дана да браћа Лијам и Ноел Галагер не кажу нешто лоше један о другом у јавности. Ноел је једном приликом рекао да би његов брат на наступу после три песме само извадио слушалице и отишао, док је Лијам рекао за брата да је прецењен. Иако се деведесетих чинило да иза тога стоји стандардан братски ривалитет потпомогнут великим количинама алкохола, од 2009. године њих двојица више нису у никаквом односу. Са сваким новим окупљањем настајали су нова свађа и раскол.

Уредник и водитељ: Милена Шишкин

 

Насловна страна: спикери Јелена Билбија и Иван Ковачевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво