Код два бела голуба - циклус емисија посвећен Милошу Црњанском

Радио Београд 1 у оквиру емисије „Код два бела голуба“ обележава јубилеј 125 година од рођења Милоша Црњанског. Сваки петак, од 26. октобра па до 25. децембра, биће посвећен великом писцу и његовом стваралаштву.

У оквиру овог циклуса емисија биће говора о лирском квалитету дела Милоша Црњанског, о сусрету и прожимању песничког и прозног дара у његовом стваралаштву, о језичком умећу, о суматраизму, о лутањима и странствовањима писца ''Лирике Итаке'' и ''Сеоба''. Покушаћемо да одговоримо на питање колико је дело Милоша Црњанског данас живо и подстицајно читаоцима и савременим писцима. Емисија којом ћемо заокружити овај циклус замишљена је као својеврсни речник уметности Милоша Црњанског, и у њој ће наши саговорници прокоментарисати кључне појмове и речи, битне за његово књижевно стваралаштво.

Једна од кључних речи за Милоша Црњанског била је и позориште. О томе сведоче његови есеји и позоришне критике , уводне странице "Романа о Лондону" и три драме које је написао: "Маска" , "Конак" и "Тесла". У вечерашњој емисији о његовом драмском стваралаштву, о преплитању са темама и мотивима његове поезије и прозе, говори Зорица Несторовић , професор Филолошког факултета у Београду и приређивач критичког издања драма Милоша Црњанског. За књижевницу и редитељку Виду Огњеновић романи " Сеобе" и "Друга књига сеоба" били су и читалачко задовољство и инспирација за драматизацију због чега и говори о изазовима превођења прозе Милоша Црњанског на позоришни језик.

Аутор и уредник емисије: Тамара Крстић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво