Доживети стоту

Са којим се проблемима суочавају људи трећег доба и колико може да им помогне заједница, а колико сами себи? Одговоре су потражили учесници Међународног регионалног пројекта "Иницијатива за социјално укључивање старијих особа на Западном Балкану“ у организацији аустријског и српског Црвеног крста, а уз финанијску подршку Европске уније. Тим поводом у госте нам долази Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

Сваки лек пацијенту треба да донесе корист и излечење. Понекад, међутим, може да има нежељено дејство и контраиндикације. Недавно је у медијима пласирана непроверена информација да један лек за контролу крвног притиска узрокује рак коже, што је узнемирило болеснике који користе ту терапију. Фармацеут Марко Ерић из Националног центра за фармаковигиланцу Агенције за лекове и медицинска средства Србије саветује да, уколико постоји сумња на нежељени ефекат лека, пацијенти треба да обавесте изабраног лекара или Националну агенцији за лекове, а не да верују непровереним вестима у медијима или на интернету. 

Рубрику о здрављу данас посвећујемо полицистичним јајницима. О факторима ризика, симптомима, дијагностици и могућностима лечења овог синдрома код жена у репродуктивном добу говори проф. др Мима Фазлагић, гинеколог. 

Време за добру књигу издвојили смо за роман „Лисица" Дубравке Угрешић, која је српским читаоцима и даље једна од омиљених књижевница. Недавно је боравила у Београду и на књижевној вечери разговара са бројним читаоцима и новинарима. Међу њима је била и наша Светлана Младеновић.

Уредник и водитељ - Марина Стојадиновић

Музички уредник - Драган Димић

Насловна слика - Извор: Црвени крст Србије

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво