Новости дана

Председник Србије Александар Вучић рекао је да одлука приштинских власти о неувођењу даљих мера против Београда показује да притисак на њих делује, да није тако тешко као што нам се говорило и да је тај који га је извршио то требало на такав начин да учини и по питању такси на српску робу. Вучић је новинарма у Абу Дабију изјавио да Приштина мора да разуме да је неопходно правити договоре, а не силом покушати остварити своје циљеве. Председник је одбацио тврдње Рамуша Харадинаја да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини крива за актуелну ситуацији у дијалогу.

Још тројица припадника бивше терористичке ОВК добили су позиве хашког Специјалног суда за злочине на  Косову. То су Сокољ Добруна, Назиф Мехмети, познат као "Командант Дини", и Сами Љуштаку. Претходно су позиве да пред Судом дају изјаву добили  Рустем Мустафа и Ремзи Шаља. Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај, оценио је на свом Фејсбук профилу  како су позиви за саслушање у Специјалном суду "жеља да се задовоље интереси оних који су изгубили рат, а данас угрожавају мир и стабилност у региону.

У северном делу Косовске Митровице нови протест Срба због увођења таксе на робу из централне Србије. На протесту грађани са целе територије Космета.

Председник словеначке Скупштине Дејан Жидан поручио је да је Србији место у Европској унији . После састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић оценио је како су интереси две  земље идентични и да Србија у Словенији има највећег пријатеља. Гојковићева је истакла да су разговарали  о томе колико је важно да критеријуми Европске уније на просторима Западног Балкана буду јасно утврђени и да се унапред зна шта Србија све мора  испунити.

Нападач из Стразбура који је синоћ на тргу убио троје а тешко ранио 13-оро људи идентификован је као 29-годишњи мушкарац Шериф Чекат - мароканског порекла, пренели су локлани медији. Његов стан је опкољен и у току је акција хапшења. Чекат је наводно је држављанин и Француске и Марока. Француске власти су подигле ниво безбедности.

Посланици Конзервативне партије гласаће о неповерењу британској премијерки Терезе Меј која је из њихових редова. Уочи гласања, Мејова је поручила да се  избором новог руководства ризикује да контрола над преговорима о Брегзиту пређе у руке опозиционим посланицима у
парламенту.

Србија је напредовала у домену родне равноправности и налази се на 22-ом месту међу 29 земља у којима се мери индекс родне равноравности. Највише смо напредовали у укључивању жена у политички живот, оценила је председница Владиног тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

На Калемегдану откривен споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке. Подигнут је у част репрезентације која је играла на првом Светском првенству 1950-те године у Буенос Ајресу 1950-те године, у којој је играло 13 кошаркаша Црвене звезде и Партизана.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво