Моја књига

Новинар Станко Стојиљковић говори о томе како је открио дело ''Похвала лудости'' Еразма Ротердамског, како га је доживео у првом читању а како касније, у поновним сусретима са овим делом. Еразмо Ротердамски (1466-1536) холандски теолог, филозоф, филолог и књижевник, живео је у доба реформације, и доследно је критиковао црквене злоупотребе, корумпирано свештенство, обреде и сујверја, али и све оне људске поступке који извиру из људске глупости и неразумности.

Еразмо је лудост видео као друштвено штетан феномен, и стога је излаже сатиричној критици. Па ипак, на одређену врсту лудости, коју је називао и мудром лудошћу, он гледа са симпатијом. То је она врста лудости која подразумева ризик, неконвенционалност и откривање нових путева.

Станко Стојиљковић је био дугогодишњи сарадник ''Политике'', где је 1989. покренуо и уређивао рубрику ''Наука и технологија''. Био је уредник часописа ''Свет компјутера'', ''Галаксија'' и других научних гласила. Аутор је осам књига које имају за циљ популаризацију науке. У емисији говори и о томе шта му као писцу и новинару значи сусрет са делом Еразма Ротердамслког.           

 Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво