Новости дана

После шест месеци, данас ће, захваљујући председавању Кине, на седници Савета безбедности бити разматран редован тромесечни извештај генералног секретара Антониа Гутереса о ситуацији на Косову и Метохији, посебно о раду УНМИК-а. Претходна седница о Космету одржана је у мају, а пауза је настала због противљења Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и Француске да се та тема ставља на дневни ред свака три месеца.

Председник Александар Вучић очекује да ће посета руског председника Владимира Путина Београду, најављена за почетак идуће године, бити најплодотворнија по броју и садржини споразума који ће бити потписани. У разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином, Вучић је навео да су за Србију од изузетног значаја енергетика, инфраструктурни пројекти, иновативне технологије, али и друге области у којима две земље имају добру сарадњу. Председник је захвалио Русији јер подржава територијални интегритет Србије и напоре за проналажење компромисног решења за Косово и Метохију.

Амбасадор Чепурин је рекао да је Русија спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања. Он је навео да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује у тражењу компромиса.

Француски Фигаро пише да је Србија неправедно понижена на комеморацији 11. новембра јер је председник Александар Вучић био смештен изван званичне трибине. "Упрскали смо ствар", изјавио је за Фигаро високи члан протокола Јелисејске палате, која је била задужена за распоређивање званица на почасној трибини. Наводи се и да је упркос томе, Вучић обећао грандиозан дочек француског председника Макрона, 6-ог децембра у Београду. Овога пута, Француска је та која ће се осетити пониженом, закључује у тексту заменик директора Фигароа Жан Кристоф Буисон.

Обележава се Светски дан борбе против дијабетеса. У Србији се са дијабетесом суочава око 700 хиљада људи. Једна трећина сазна да су оболели тек када се због тегоба јаве лекару.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво