Новости дана

Централна свечаност којом свет обележава век од окончања Првог светског рата одржана је у Паризу. Свечаности је присуствовало више од 80 државника, а Србију представља председник Александар Вучић.

Француски председник Емануел Макрон је, у обраћању званицама испред Тријумфалне капије , рекао да нас поука - не може бити један народ против других, обавезује да мислимо о будућости. Макрон је подсетио да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао 10 милиона војника, којој год војсци да су припадали и милион цивила, а победници и побеђени су дуго били у истој жалости. Он је упозорио да се данас јављају демони из прошлости спремни да поново сеју хаос и смрт, а историја понекад прети да ће наставити својим трагичним токовима. У оквиру обележавања годишњице, најављено је прво заседање Париског мировног форума. Форум се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

Председник Вучић састао се јутрос у Паризу са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Председник је обавестио канцеларку о току дијалога и последњим потезима Приштине који се тичу повећања такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Истакао је да не разуме када неко на неодговоран начин крши постигнуте споразуме и нарушава регионалну сарадњу и стабилност. Kанцеларка Меркел поздравила је економске успехе Србије и истакла да она жели да помогне да се у региону западног Балкана одржи мир и стабилност.

На истоку Украјине у Донбасу одржавају се избори, за које званични Kијев и Запад тврде да су незаконити и супротни мировном процесу. Портпарол Kремља Дмитриј Песков изјавио је да избори нису против Минског споразума. На изборима се бирају председници и посланици Република Доњецк и Луганск.

Расте број жртава пожара у Kалифорнији. До сада је укупно настрадало 25-оро људи. Ватрогасци су у граду Пер'дајс - који се налази на око 140 км од Сакрамента - пронашли још 14 угљенисаних тела. У том граду, изгорело је више од 6 и по хиљада кућа.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво