Читај ми!

Лето уз Моју књигу - изузетна дела светске и српске књижевности

Током лета поново ћемо чути емисије у којима се говори о јединственим, по неким својим особинама посебним књигама домаћих и страних аутора. Реч је о делима која су проширила дотадашње границе књижевности, и утицала да се сама форма дела и језик којим се оно ствара доживе другачије. Истраживачким духом и експерименталним замахом ова дела отворила су нове путеве развоја књижевног израза, и довела до новог и другачијег схватања књижевности. У августу слушамо емисије у којима саговорници говоре о изузетним делима српске књижевности.

''Проклета авлија'' Иве Андрића

Драган Бошковић, песник, књижевни историчар и професор књижевности на Универзитету у Крагујевцу, говори о томе како је открио дело ''Проклета авлија'' Иве Андрића, шта му се у тој књизи допада и зашто се овом делу често враћа. ''Проклета авлија'' је по многима једно од најбољих Андрићевих дела. Ми ћемо у емисији чути зашто Драган Бошковић сматра да је ово дело посебно, на неки начин и необично, чак и у контексту Андрићевог опуса.

Стамболски истражни затвор, познат под називом Проклета авлија, о коме говори ово Андрићево дело, симбол је подељености и сталне борбе између два света, између којих нема и не може бити додира. Подељеност између оних који оличавају власт и оних који су лишени слободе, између оних који су ближе свету и реалности и оних који живе у машти, преноси се у сферу коју чине односи између појединаца, да би на крају та подељеност захватила и однос између књижевних знакова и оног на шта ти знакови упућују.

Проклета авлија се увек пуни и празни. Али она и живи само за себе, увек иста. Она доказује да у животу постоји увек нешто трајно, иако се сам живот непрекидно мења. Ликови овог дела: фра-Петар, Карађоз, Ћамил, Хаим и други протагонисти су приче о идентитету, о потреби додира са другошћу; истовремено, ови ликови нас суочавају са причом о маскама и губитку идентитета.

По мишљењу нашег саговорника, постоје књиге које ми бирамо за читање, а постоје и књиге које на неки начин бирају нас. То су књиге које нас потресу из темеља, и које нам открију нешто суштински важно за нас. Једна од таквих књига за Драгана Бошковића јесте управо ''Проклета авлија'' Иве Андрића.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво