Читај ми!

Хелена Рубинштајн

У време када се негом лепоте мало ко бавио, а козметика и шминка биле махом непожељне на лицима пристојних дама, Хелена Рубинштајн је свет освојила идејом да свака жена може да буде лепа и да оно што јој је од природе дато на лицу и телу, свакодневно може да чини бољим и лепшим. Улила им је додатно самопоуздање и својим примером их охрабривала да се упусте у пословне воде. У готово свему што се данас у козметици подразумева, Хелена Рубинштајн је била прва.

Прва је установила поделу на типове коже лица и за сваки справљала одговарајуће креме. Ужаснута белилом тена Американки, измислила је пудер у боји, и "цреме гyпсy" за жене тамније пути. Пољској глумици Поли Негри очи је уоквирила тушем и створила оно што данас зовемо "вамп изглед". Међу првима је производила креме за сунчање, самопотамњивање и мршављење. Измислила је и први препарат за дубинско чишћење коже и одмах затим прву хидратантну емулзију. Њен изум је и четкица за наношење маскаре, а прва је продавала и водоотпорну маскару. Уз највећу ривалку, Елизабет Арден, била је прва власница салона за негу лепоте и козметичких института.

Била је и велики колекционар уметничких дела. Толики да је управник чувеног њујоршког Музеја модерне уметности молио да музеју прода своју вредну колекцију, што њој није падало на памет.

Међу првима је открила уметничке вредности креаторке Коко Шанел и балетске трупе Сергеја Дјагиљева, која јој је додуше била и инспирација за љубичасту, наранџасту, златну и жуту палету боја у козметици. Милионе долара уложила је у градњу и уређење својих салона лепоте, института, кућа и станова ангажујући најиновативније архитекте свог времена и до позних година свог живота неуморно је радила на унапређењу свог козметичког царства и идеје да ружне жене не постоје.

Наша гошћа из прошлости је мадам Хелена Рубинштајн, или само Мадам. 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво