Новости дана

Влада Србије донела је одлуку да минимална цена рада буде повећана за 8,6 одсто, односно да цена по сату рада буде 155 динара. Са овом одлуком се, међутим, нису сагласили представници синдиката, који су тражили повећање од 10 одсто.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су и синдикати и послодавци као и представници владе постигли договор да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе. Минимална зарада тренутно износи 143 динара по сату, што је око 24.000 динара нето месечно.

Амерички сенатор Рон Џонсон стиже по подне у дводневну посету Београду, током које ће се састати са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Уочи доласка у Београд, сенатор Џонсон је изјавио за Глас Америке да решење проблема између Београда и Приштине треба да пронађу обе стране. Он је навео да ће званичницима у Београду пренети подршку Сједињених Држава за проналажење решења које, како је оценио, није лако. Џонсон је додао да су Београд и Приштина идејама о подели, размени територија или корекцији граница подстакли реакције, али и поделу у међународној заједници на оне који би прихватили такво решење и оне који страхују због евентуалних последица по регион Западног Балкана.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће МУП у случају посете Хашима Тачија југу Србије поступити по налогу судова односно по оптужницама. Како су пренели медији са југа Србије, Тачи би у среду требало да посети Бујановац и Прешево у својству "председника Косова". Лист "Прешева јоне" је објавио да би у посету требало да дође са европским комесаром Јоханесом Ханом, али је у Бриселу демантовано да ће Хан у среду боравити у Прешеву. У међувремену је ''Прешева јоне'' пренео да Тачи неће долазити у Прешевску долину, већ албански представници са југа Србије иду у Приштину.

На парламентарним изборима у Шведској по 40 одсто гласова освојили су владајући блок левог центра и опозициона Алијанса десног центра, што значи да нико нема већину за формирање владе. Преостала петина гласова припала је екстремној десници. Антиимиграционе Шведске демократе, партија проистекла из неонацистичког покрета, добиле су поверење скоро 18 одсто грађана.

Уредник и водитељ - Слободан Петровић

Уредник вести - Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво