Којекуда, реприза

Живот Стевана Сремца био је поприлично богат и разноврстан, а својим делом је оставио неизбрисив траг у српској књижевности. Рођен и одгајан у Бачкој, у средини која је одисала господственошћу, попримио је многе од манира који су одликовали тадашње европејске средине.

Међутим, како је златне године свог живота провео на српском, тек ослобођеном југу није успео да се одупре оној исконској лепоти старог начина живота, већ јој се у потпуности препустио и маниром врсног приповедача претопио је у своје многобројне приповетке, од којих су неке, "Ивкова слава", "Зона Замфирова" и "Ибиш ага" и данас веома актуелне и радо примљене. Живео је у бурним временима, а уздисао за прошлошћу.

По рођењу Војвођанин, из Сенте, Сремац је највећи део свог живота провео у Србији. Најдуже је живео у Београду, где је завршио гимназију и Велику школу на којој је дипломирао на историји (1878. год), потом је једанаест година провео у Нишу и око две године у Пироту, да би се вратио у Београд 1892, и до смрти био професор гимназије. У својим делима приказао је све три средине у којима је живео: војвођанску, нишку и београдско-србијанску.

У овој нашој којекуда прича осим о Стевану Сремцу, на којег успомену чува и Завичајна Фондација у његовом родном граду Сенти, биће речи и о још једној културној установи која окупља српски живаљ, који је иначе у мањини у овом војвођанском месту. То је аматерско позориште Мирослав Антић, настало и траје већ више од 27 година из чисте љубави и посвећености педесетак чланова.

У Сенту вас воде Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Радио Београд 1, 09.05

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво