Гости из прошлости

У изнајмљеном стану, код госпође Хадсон, у лондонској улици Бејкер број 221б Шерлок Холмс је отворио приватну детективску агенцију.

Др Вотсон му је у почетку сустанар, а после решеног првог заједничког случаја, постаје његов главни помоћник и хроничар, увек изнова пријатно изненађен резултатима Холмсове примењене науке о  закључивању и анализи, која је одмах привукла стотине хиљада читалаца:

"Пре него што се окрене оним моралним и менталним аспектима материје који представљају највеће тешкоће, истраживач треба да се позабави решавањем једноставнијих проблема. Кад види неког човека, одмах треба да одреди његову прошлост и професију. Та вежба изоштрава способност опажања и учи човека томе где да гледа и шта да тражи. По нечијим ноктима на рукама, по рукаву његовог капута, по обући или прегибу код колена на панталонама, по жуљевима на прстима, манжетнама, по његовом изразу лица, по свакој од тих ствари се човеков позив јасно открива. Скоро је незамисливо да све то заједно не да решење стручном истраживачу у било ком случају. Кад елиминишете немогуће, оно што остане, колико год било невероватно, мора бити истина."

Логичко промишљање случаја, дедукција и абдукција, прерушавање и форензичке методе у решавању сложених злочина заразиле су читаве генерације читалаца, касније и филмских и телевизијских гледалаца, а потом и писаца којима је Холмс био инспирација. "Можда ниједан измишљени прозни лик није својим читаоцима постао тако чаробна стварност."

Енглески писац Артур Конан Дојл и његов најпознатији књижевни јунак, Шерлок Холмс, преобразили су поп културу, и занимљив спој супериорне интелигенције и социјалне дисфункције увели као образац у приказу детективских јунака. Захваљујући њима, читаоци су популарну културу почели да схватају лично очекујући да се она прилагоди њиховим потребама. Од књижевног јунака и његовог творца тражили су узајамност - док вас ми волимо, морате да постојите. Та љубав, која је одавно превазишла границе литерарног и створила читаву армију шерлокијанаца, траје више од 13 деценија. Савим довољно да њихове творце позовемо у "Госте из прошлости".

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво