Доживети стоту

Живот и после пензионисања може да буде занимљив и садржајан, и у граду, и на селу. Своја искуства о значају активног старења и лепоти живљења у трећем добу поделиће са нама проф. др Константин Костић из Београда, Добрица Дојчиловић из села Станчићи код Чачака и Стојан Василијевић из Мрчајеваца.

Упркос годинама и тешкоћама с којима се суочавају, живот ових људи испуњен је дружењем, песмом и неким хобијем. Кажу да је социјална изолација најгори избор у старости и да може бити увод у многе болести.

Минуте за здравље посветићемо бањском туризму. Путем радио-таласа идемо у Врњачку Бању где је недавно постављен камен  темељац за изградњу новог  хотела  у саставу Специјалне болнице "Меркур". О добробитима тог бањског здања, јединственог у Србији, за нашу емисију говориће директор Специјалне болнице "Меркур" у Врњачкој Бањи др Дејан Станојевић.  

Рубрику за културу резервисали смо за књигу Натали Азуле "Тит није волео Беренику", а у историјској  радио-читанци ћемо се вратити стотину година уназад, када је председник Сједињених Америчких Држава Томас Вудро Вилсон,  28. јула 1918. године, прогласио Српски дан и када се на Белој кући завијорила српска застава.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Слика са насловне стране: пензионери из Станчића и Мојсиња, фото: М. Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво