Српски на српском

Толико турцизама имамо у језику, па ваљда умемо правилно да изговоримо и једно турско презиме које се и досад често појављивало у нашим медијима! А тако ће бити и убудуће јер ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган током следећих пет година бити и шеф државе, и премијер, и лидер владајуће Партије правде и развоја, и командант армије. У политици је више од 15 година и досад смо га звали Ердоган, али у последње време, на конференцијама за медије, наши највиши политички званичници, зову га Ердоан, за чим су се повели и многи извештачи и медији. Дакле, је ли турски председник Ердоган или Ердоан?

По имену турског председника Ердогана назван је стадион истанбулског фудбалског клуба Касимпаша, а стадион који носи име премијера, министра спољних послова Турске и дугогодишњег председника Фенербахчеа, наши спортски коментатори изговарају са свим могућим комбинацијама гласова - Сукру Сарачоглу, Шукру Сарачоглу, Шукру Сараколу и Шукру Сараџоглу...

Језичко преплитање фудбала и политике завршавам следећим цитатом из новина: "Фудбалска репрезентација Немачке би требало да размисли о одлуци да склони из екипе Месута Езила и Илкаја Гиндогана након фотографије са председником Турске Тајипом Ердоганом, изјавио је тим менаџер Оливер Бирхоф."

Глумац: Феђа Стојановић

Аутор и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво