Српски на српском

Јуче сам, уместо сина и снахе, отишла унуку на родитељски састанак. Није што је мој унук, али разредна га је похвалила као изузетно вредног и пристојног ученика. Нажалост, имала је само пола минута да то о њему каже јер смо пола сата расправљали о једном језичком проблему као да смо на седници Одбора за стандардизацију српског језика, а не на родитељском састанку ученика шестог разреда. Ево шта је било: док су остала деца била на часу физичког, један дечак је везао све патике у свлачионици једну за другу и направио круг са тако јаким чворовима да су их следећа два часа одвезивали. Његова мајка устаде и рече: „Шта да вам кажем, већ сам црвенила због њега, просто је такав, несташан. Он се највише дружи с Милициним Лазом, који је бубица, али ето, опет има такве идеје. Могу само да се извиним.“ Неки почеше негодовати, а онда једна мајка запита: „А да ли се каже црвенела или црвенила?“. Е, тада је почела права расправа...

На сву срећу, унукова разредна је позвала колегиницу, наставницу српског језика, која нам је решила ово питање. Но, док смо је чекали, пошто је и она тада држала родитељски састанак, неко се досети још једног проблема: да ли се каже Миличин или Милицин?

Нешто касније сам код куће препричавала ситуацију са родитељског састанка и сетила се да смо наставницу српског језика могли питати још и да ли се каже снаха или снаја.

Драмски уметник - Јадранка Селец.

Аутор текста - Анђела Реџић.

Уредник и водитељ - Мирјана Блажић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво